Számos régióban betiltják az új nehézipari beruházásokat Kínában
Számos régióban betiltják az új nehézipari beruházásokat Kínában

A kínai kormány új direktívája szerint a kulcsfontosságú régiókban ezentúl tilos lesz új nehézipari projekteket indítani. A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum intézkedései a környezetszennyezés elleni küzdelmet és az éghajlati célok elérését célozzák.

A dokumentum szerint létre fognak hozni egy a környezeti kockázatok kezelését szolgáló zónarendszert, továbbá intézkedéseket tesznek a nehézipar visszaszorítására a már szennyezett régiókban és a városi területeken is.

Azokban a zónákban, ahol a nehézipar betiltásra kerül, el akarják érni, hogy az eladott járművek legalább 50%-a elektromos legyen 2030-ra. Ezeken a területeken prioritásként kezelik majd azt is, hogy a fűtést (szén helyett) megújuló energiaforrásokkal biztosítsák, mint amilyen a biomassza, a geotermikus- vagy a napenergia.

A dokumentum szerint keresni fogják a módját annak, hogy még 2030 előtt elérjék a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, valamint olyan módszereken dolgoznak majd, melyek egymást erősítve teszik lehetővé, hogy mielőbb csökkenhessen a levegő-, víz-, és talajszennyezés.

Egyben azt is elismerik, hogy ezek még nagyon is létező problémák, melyek nagy részét még nemigen sikerült enyhíteni. Mint írják, „még hosszú út áll előttünk a gyönyörű Kína építésének és a szén-dioxid-semlegesség elérésének víziójához”. (Reuters)

search icon