Szaporodnak az emberek és elefántok közötti konfliktusok Gabonban
Szaporodnak az emberek és elefántok közötti konfliktusok Gabonban

Az afrikai országban él a súlyosan veszélyeztetett erdei elefántok populációjának 60–70%-a. A gazdák azonban egyre dühösebbek, akad olyan akinek már a megélhetése is veszélybe került a földekre betörő állatok miatt.

A Közép-Afrika nyugati partján elhelyezkedő, hazánknál több mint 2,5-szer nagyobb Gabonban a kormány elkötelezett a nagytestű emlősök védelmében. Sajnos azonban ez visszaüthet. 2021-ben országszerte nagyszabású elefántellenes tüntetéseket tartottak a gazdák, mert az állatok komoly károkat okoznak számukra.

A hatóságok most új intézkedésekkel próbálják kibékíteni az embereket és az elefántokat. Az elefántok pusztításait regisztráló adatok hiányának orvoslására a minisztérium elindított egy adatbázist és egy alkalmazást a panaszok nyomon követésére és ellenőrzésére, míg a kormány az idei költségvetésben – első alkalommal – 4,5 millió dollárt különített el a gazdák kártalanítására a tönkretett terményekért.

A kormány emellett engedélyezi a Space for Giants (SfG) nevű természetvédelmi szervezetnek, hogy kipróbálhassa a földek körüli elefántriasztó elektromos kerítéseket, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a trópusi erdei körülmények között egyszerű legyen a telepítésük és karbantartásuk. Utóbbi sikeresnek látszik: az SfG júniusi közleménye szerint az eddig felállított 57 kerítés minden elefánttal való interakciót elhárított. A tervek szerint év végéig további 500 kerítést telepítenének.

A siker már csak azért is fontos lenne, mert Gabonban évente akár 50 elefántot is megölnek bosszúból vagy önvédelemből. Az állatok egyébként valóságos élő buldózerek, néhány óra alatt képesek felszámolni egy-egy termelő teljes termését, persze ez nem lehet indok az elpusztításukra, hiszen a termelés gyakorta azokon a helyeken folyik, mely az óriások eredeti élőhelye volt.

Egy decemberben közzétett tanulmány szerint a gaboni 95 ezres erdei elefánt populáció védelme kritikus fontosságú a faj fennmaradása szempontjából, így a gaboni gazdák és az ormányosok kibékítése is elkerülhetetlen lesz. (Reuters)

search icon