Századvég: A Fit for 55 klímavédelmi javaslatcsomag várható környezeti haszna csekély
Századvég: A Fit for 55 klímavédelmi javaslatcsomag várható környezeti haszna csekély

Ahogy beszámoltunk róla, július 14-én az Európai Bizottság bemutatta Fit for 55 nevű klímavédelmi javaslatcsomagját, mely azt célozza, hogy az Európai Unió 2030-ra elérhesse az 55%-os kibocsátáscsökkentési célját.

A javaslatcsomagról szóló cikkünkben jeleztük, a tervezet és annak is leginkább a lakosságot érintő része várhatóan komoly politikai támadások kereszttüzébe kerül majd, így nem lesz könnyű dolga a Bizottságnak, ha maradéktalanul el akarja fogadtatni.

A csomag kapcsán már tegnap megjelent a Századvég Gazdaságkutató állásfoglalása, akik szerint a tervezet „várható környezetvédelmi haszna csekély, azonban jelentős energiaár-növekedéshez vezet, súlyos terhet ró a családokra, nem veszi figyelembe a tagállami különbségeket és társadalmi támogatottsága alacsony”, ennek nyomán pedig nem is javasolják a bevezetését.

Az elemzőcég érvei szerint a javaslat Európa-szerte jelentős lakossági energiaár-növekedést okozna, sőt állításuk szerint épp Magyarországon növekednének legnagyobb mértékben a háztartások energiaköltségei. Ennek megfelelően saját közvélemény kutatásaikra hivatkozva a karbonadó társadalmi támogatottságának hiányáról számolnak be.

Bár a javaslatcsomag pontjai között hangsúlyos szerepet kap az újonnan létrejövő Társadalmi Klíma Alap, melynek célja pont a Századvég által előrevetített hatások ellensúlyozása lenne, az elemzőcég szerint az egységes költségek így is aránytalanul magas terhet rónának az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon