Szigorú büntetéseket kapnak a klímaaktivisták
Szigorú büntetéseket kapnak a klímaaktivisták

A jelenlegi olasz miniszterelnök szigorúbb fellépést szeretne elérni a klímatüntetőkkel szemben. Április 11-én az olasz kormány bejelentette, hogy magas bírságokat tervez bevezetni a műemlékeket és kulturális helyszíneket megrongálókra. A büntetések célja az aktivisták elleni fellépés, akik az elmúlt hetekben a címlapokra kerültek a klímaválságra felhívó nyilvános akcióikkal.

Sokak előtt nem volt világos, hogy Olaszországban milyen bűncselekmények miatt szabhatnak majd ki bírságot a hatóságok. A kormány tájékoztatásából már kiderült, hogy a korábbi, legsúlyosabb esetekben szeretnének elsősorban bírságokat kiszabni, és az azokhoz hasonlókat megakadályozni. A legutóbbi eset április elején történt, amikor a Last Generation éghajlatvédelmi szervezet tagjai feketére festették a római La Barcaccia szökőkút vizét. Ezzel az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az ország vízügyi válságára.

Az új törvény értelmében az ehhez hasonló akciókat 10 000 és 60 000 euró közötti bírsággal büntetnék. Ez a büntetés a már meglévő pénzbírságokon és börtönbüntetéseken felül járna a rongálásért

– Angela Symons írja cikkében a euronews.com oldalán.

Az olasz törvények eddig sem kedveztek a klímaaktivistáknak, de a jövőben még szigorúbbak lesznek. A mostani törvény előtt is volt precedens arra, hogy klímaaktivistákat súlyos pénzbirsággal büntettek. A Last Generation néven ismert klímavédelmi csoport két tagját 30 000 eurós pénzbírságra és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy tavalyi akciójuk miatt. Az aktivisták akkor a vatikáni múzeumban található Laokoon-szoborcsoport talapzatához ragasztották magukat.

Nem csak Olaszország lép fel szigorúan a klímatüntetők ellen. A jogi válaszlépések az Egyesült Királyságban is igen súlyosak, ahol tavaly nyáron szigorították a vonatkozó törvényt. Ennek értelmében a bírságokon felül akár börtönbüntetés is várhat arra, aki a köztéri műemlékeket megrongálja. Németországban az elmúlt hónapokban a rendbontó klímavédelmi aktivisták is szigorúbb büntetést kaptak. München decemberben betiltották az ilyen tüntetéseket, miután az aktivisták kifutópályákra ragasztották magukat. Néhány német város polgármestere azonban tárgyalt az aktivistákkal, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon