A szingapúriak kóstolhatják meg elsőként a világ első levegőből készült fagylaltját. A Solar Foods finn élelmiszer-technológiai vállalat által kifejlesztett, levegőből nyert összetevők felhasználásával készült desszert a szingapúri Fico étteremben debütál.
A vállalat tavaly szeptemberben kapta meg SzingapĂşrban a hatĂłsági engedĂ©lyt a Solein, azaz a forradalmi mikrobiális fehĂ©rje Ă©rtĂ©kesĂtĂ©sĂ©re. A Fico ezt az alapanyagot kombinálva a csokoládĂ©val Ă©s más Ăzekkel egy olyan desszertet hozott lĂ©tre, amely teljesen mentes az állati eredetű hozzávalĂłktĂłl.
A Solein előállĂtása olyan biotechnolĂłgiai eljárással törtĂ©nik, amely a mikrobákat szĂ©n-dioxiddal, hidrogĂ©nnel Ă©s oxigĂ©nnel, valamint kis mennyisĂ©gű tápanyaggal táplálja. A folyamat a borkĂ©szĂtĂ©shez hasonlĂt, a gázok a cukrot helyettesĂtik szĂ©n- Ă©s energiaforráskĂ©nt. Az eredmĂ©ny egy olyan Ă©lelmiszerforrás, amelynek 65-70 százalĂ©ka fehĂ©rje, 5-8 százalĂ©ka zsĂr, 10-15 százalĂ©ka Ă©lelmi rost Ă©s 3-5 százalĂ©ka ásványi anyag, tápanyag-összetĂ©tele pedig a szĂłjáéhoz vagy az algáéhoz hasonlĂł.
A Solein sokoldalĂşsága tĂşlmutat a fagylaltkĂ©szĂtĂ©sen, Ăgy Ă©des Ă©s sĂłs receptek Ă©s ismert Ă©telek szĂ©les skálájához használhatĂł. Shilei Zhang, a Solar Foods vezetĹ‘je a Solein tökĂ©letesen beilleszthetĹ‘ a kĂĽlönbözĹ‘ Ă©telekbe, miközben elĹ‘segĂti a fenntarthatĂłságot. A vállalat szerint a fagylalt bevezetĂ©se a kezdetĂ©t jelenti annak, hogy a közeljövĹ‘ben számos Solein alapĂş Ă©lelmiszer kerĂĽljön a piacra.
(Forrás: greenqueen.com.hk, képek: Solar Foods)