Szingapúrban debütál a szén-dioxidból készülő fagyi
Szingapúrban debütál a szén-dioxidból készülő fagyi

A szingapúriak kóstolhatják meg elsőként a világ első levegőből készült fagylaltját. A Solar Foods finn élelmiszer-technológiai vállalat által kifejlesztett, levegőből nyert összetevők felhasználásával készült desszert a szingapúri Fico étteremben debütál.

A vállalat tavaly szeptemberben kapta meg Szingapúrban a hatósági engedélyt a Solein, azaz a forradalmi mikrobiális fehérje értékesítésére. A Fico ezt az alapanyagot kombinálva a csokoládéval és más ízekkel egy olyan desszertet hozott létre, amely teljesen mentes az állati eredetű hozzávalóktól.

A Solein előállítása olyan biotechnológiai eljárással történik, amely a mikrobákat szén-dioxiddal, hidrogénnel és oxigénnel, valamint kis mennyiségű tápanyaggal táplálja. A folyamat a borkészítéshez hasonlít, a gázok a cukrot helyettesítik szén- és energiaforrásként. Az eredmény egy olyan élelmiszerforrás, amelynek 65-70 százaléka fehérje, 5-8 százaléka zsír, 10-15 százaléka élelmi rost és 3-5 százaléka ásványi anyag, tápanyag-összetétele pedig a szójáéhoz vagy az algáéhoz hasonló.

A Solein sokoldalúsága túlmutat a fagylaltkészítésen, így édes és sós receptek és ismert ételek széles skálájához használható. Shilei Zhang, a Solar Foods vezetője a Solein tökéletesen beilleszthető a különböző ételekbe, miközben elősegíti a fenntarthatóságot. A vállalat szerint a fagylalt bevezetése a kezdetét jelenti annak, hogy a közeljövőben számos Solein alapú élelmiszer kerüljön a piacra.

(Forrás: greenqueen.com.hk, képek: Solar Foods)

search icon