Vegánná vált marhahúsfarm és skót tengerimoszat-termesztő a PETA díjazottjai között
Vegánná vált marhahúsfarm és skót tengerimoszat-termesztő a PETA díjazottjai között

A nulla nettó kibocsátás eléréséért folytatott versenyben a növényi alapú élelmiszerekre való áttérés alapvető fontosságúnak bizonyulhat. A brit fogyasztóknak az éghajlat- és állatbarát élelmiszerek keresésében való segítése érdekében a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) nevű jogvédő csoport elindította első alkalommal kiosztott Farming Awards díját.

A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása. Az Oxfordi Egyetem 2020-as tanulmánya szerint a jelenlegi mezőgazdasági rendszerek lehetetlenné teszik a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozását – még akkor is, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának minden más forrását megszüntetnénk. Az állattartás különösen problematikus. Az ENSZ szerint az iparszerű állattenyésztés az ember által okozott globális üvegházhatású gázkibocsátás legalább 14,5 százalékáért és a metánkibocsátás 32 százalékáért felelős, ami a globális felmelegedés egyik legnagyobb okozója.

A PETA által adományozott díj az etikus, állatmentes gazdálkodásra összpontosít, és a termelők környezetbarát gyakorlatát és termékeit emelik ki. A díjazottak között szerepel egy olyan marhahústermelő is, aki nemrégiben az összes tehenét egy állatmenhelyre költöztette. Laurence Candy, egykori marha- és tejtermelő farmer meghozta azt a merész döntést, hogy nyugdíjazza tehéncsordáját, és áttér a gabonatermesztésre. Laurence eredetileg azt tervezte, hogy biogazdálkodássá alakítja át a farmját, de az ezzel járó költségek és a környezeti hatások arra késztették, hogy más lehetőségek után nézzen. Laurence most vegán és bio babot és gabonát termeszt az angliai Dorsetben található 134 hektáros Northwood Farmon, tehenei pedig békésen élnek a norfolki Hillside Animal Sanctuaryban.

A biociklikus vegán mezőgazdaság a biogazdálkodás tisztán növényi alapú formája. Kizár minden kereskedelmi állattartást és az állatok levágását, és nem használ semmilyen állati eredetű inputanyagot. Mulcsozást, komposztálást és természetes trágyákat használnak az egészséges talaj elősegítésére, és a biológiai sokféleséget ösztönzik, hogy biztosítsák a kártevőkkel táplálkozó ragadozók egészséges egyensúlyát.

A skót SHORE Seaweed vállalkozás 10 bio, felelősségteljesen betakarított tengeri moszatfajtát termeszt. Ebből a termésből fehérjével, rosttal, magnéziummal, kalciummal, vassal és jóddal teli pestót, chipseket és más termékeket készítenek. A Skócia északkeleti részén, Wickben – az Egyesült Királyság egyik legtávolabbi településén – található SHORE kézzel vágja a hínárt, hogy a növények természetes módon növekedhessenek újra.

Az oxfordshire-i Tolhurst Organic az Egyesült Királyság legnagyobb vegán és biofarmja. Több mint 30 éve rendelkezik ökológiai minősítéssel, így Anglia egyik legrégebben működő ökológiai zöldségtermesztő gazdasága. A farm az elmúlt 10 évben mentes volt a legelő állatoktól és az állati eredetű inputoktól. Ez az „állattartás nélküli” rendszer kevesebb földet használ, mint az állattartástól függő rendszerek, és alacsonyabb az energiaigénye, ami sokkal kisebb szénlábnyomot eredményez. A tulajdonosok sövények és fák ültetésével regenerálják a talajt és támogatják az élővilágot.

A Farming Awards többi győztese megtalálható a PETA honlapján.

(Forrás: Euronews, képek: PETA)

search icon