Szinte lakhatatlanná válnak a trópusok a század végére
Szinte lakhatatlanná válnak a trópusok a század végére

Ha a következő években nem csökkentjük radikálisan a szén-dioxid kibocsátást, akkor az 2100 környékére az év felében „veszélyesen forró” lesz a trópusok éghajlata egy friss kutatás szerint.

A különbség aközött, hogy nagyon proaktívak vagyunk és korlátozzuk a szén-dioxid-kibocsátást, hogy a párizsi megállapodásban meghatározott paramétereken belül maradjunk, vagy pedig ezt nem tesszük meg, óriási következményekkel jár emberek milliárdjai számára, elsősorban a globális délen.

– mondta Lucas Vargas Zeppetello, a Harvard Egyetem éghajlatkutatója, a Communications Earth & Environment című folyóiratban megjelent tanulmány egyik vezető szerzője

Zeppetello csapata a Harvardon és a Washingtoni Egyetemen történelmi éghajlati adatokat használt fel, és azokat a népességnövekedésre, a gazdasági növekedésre és a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó jövőbeli előrejelzésekkel kombinálva egy valószínűségi alapú képletet dolgozott ki, amely megbecsülte, hogy milyen lehet a globális hőmérséklet a jövőben.

Konkrétan a globális hőindex (a levegő hőmérsékletének és páratartalmának kombinációja, amely a hőség emberi testre gyakorolt hatását jelzi) változásait jósolták meg. A számítások azt mutatják, hogy még ha a világ országai a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fokon belül tartják is (amit a szakértők a legjobb forgatókönyvnek tekintenek), a hőindex akkor is eléri a veszélyes szintet.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, ha a hőindex hőmérséklete eléri a 39,4 Celsius-fokot, akkor „veszélyesnek”, ha pedig eléri az 51 Celsius-fokot, akkor „rendkívül veszélyesnek” minősül.

Ahogy korábban írta a Greendex, nem önmagában a meleg, sokkal inkább a magas páratartalommal kiegészülő meleg a legveszélyesebb az emberi szervezet számára. A nagy páratartalmú hőség (wet-bulb temperature) emberi tűréshatára 35 Celsius-fok körül lehet. Ilyenkor és e felett ugyanis az izzadás semmit sem ér, néhány órán belül az az egészséges felnőtt is túlhevül (és akár meg is halhat), aki az árnyékban ülve rendszeresen iszik vizet.

A Guardian cikke szerint 2100-ra Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban a mostaninál háromszor–tízszer gyakrabban fordulnak majd elő veszélyes körülmények. A trópusokon és szubtrópusi vidékek nagy részén pedig az év napjainak akár a fele is „veszélyesen forró” lehet. A számítások szerint a „rendkívül veszélyes” hőindex küszöbértékét ezeken a területeken évente több mint 15 napon fogják túllépni.

Zeppetello szerint nem tudjuk, hogy mi történik, ha a népesség ilyen mértékű hőstressznek van kitéve ilyen rendszerességgel. Ahogy mondja, példátlan a globális dél lakosságát fenyegő hőterhelés szintje, amely az elkövetkező évtizedekben egyre rendszeresebbé válik majd. (Guardian)

search icon