Kinek kellene elsősorban kibocsátást csökkentenie?
Kinek kellene elsősorban kibocsátást csökkentenie?

Egy tanulmány szerint a világ leggazdagabb 1%-ának karbonlábnyoma 30-szor akkora, mint amennyivel még elérhető lenne a 1,5 Celsius-fokos cél. Ehhez képest a világ lakosságának szegényebb fele ma is a klímacélokon bőven belül maradva bocsát ki üvegházhatású gázokat.

Az Oxfam megrendelésére készült tanulmány rámutat azokra az egyenlőtlenségekre, melyek az egyes országok, társadalmi csoportok és emberek közötti gazdasági és kibocsátásbeli szakadékot meghatározzák.

A szupergazdagok illetve a tehetősek (a tanulmány szerint bárki aki évi 172 ezer dollár felett keres) a népesség 1%-át teszik csupán ki, ám kibocsátásuk szélsőségesen magas a többi csoporthoz képest. Ebben kiemelt szerepet játszik a repülés, mely a leggazdagabb 10% kibocsátását is nagyon megtolja.

Az emberiség maradék 90%-ka ehhez képest sosem ült még repülőgépen, 80%-uknak pedig autója sincs. A tanulmány becslése szerint a legszegényebb 50% még 2030-ban is jóval a 1,5 Celsius-fokos célhoz kapcsolódó kibocsátási szint alatt marad.

Úgy tűnik, a kis számú elit kedvére szennyezhet. Közben túlzott kibocsátásuk világszerte szélsőséges időjárási események kialakulásához vezet és erősen veszélyezteti a klímacélokat.

–mondta Naftoke Dabi, az Oxfam munkatársa

A kutatók szerint, ha 2030-ra el akarjuk érni a klímasemlegességet, ezzel pedig életben tartani az 1,5 Celsius-fokos célt, akkor fejenként 2,3 tonna szén-dioxid-kibocsátás fér majd bele évente. Ennek a mennyiségnek nagyjából a 30-szorosát bocsátja ki jelenleg a világ leggazdagabb 1%-ka. A felső 10% esetében a szorzó 9-szeres. (BBC)

search icon