Talán van remény a hegyi bongók megmenekülésére

Talán van remény a hegyi bongók megmenekülésére
Talán van remény a hegyi bongók megmenekülésére

Az antilopfélék családjába tartozó bongók nyugati alfaja még viszonylag gyakorinak számít Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben, a kizárólag Kenyában megtalálható keleti alfaj viszont a kihalás szélén áll. Fennmaradását az IUCN szerint a betegségek, az orvvadászat és az élőhelycsökkenés egyaránt hátráltatja.

Egy kenyai kezdeményezés most mégis reményt nyújthat az ikonikus állatfaj miatt aggódók számára. A vadonban már csak kevesebb mint 100 példányban megtalálható hegyi bongók számát az utóbbi években elkezdték fogságban nevelt állatok szabadon engedésével gyarapítani.

Ehhez kapcsolódóan létrehoztak egy, a faj megmentésének szentelt rezervátumot. A Kenya-hegy lábánál fekvő, Mawingu nevű 776 hektáros terület megnyitójára tegnap került sor. Az ünnepségen Najib Balala turisztikai és vadvédelmi miniszter azt mondta, „a hegyi bongó Kenya egyik legfontosabb ikonikus állata”.

A 2004-ben indult tenyésztési és visszatelepítési program keretében 2025-ig 50-70, míg 2050-re 750 vadon élő hegyi bongót szeretnének a rezervátumban. A rezervátum megnyitása azért is létfontosságú az antilopfaj megmenekülése szempontjából, mert a vadonban élő állatok csoportjai egyre inkább elszigetelődnek egymástól, miközben a helyiek nemritkán vadásznak rájuk, elsősorban húsukért.

Utóbbin elsősorban edukációval próbál változtatni a Mount Kenya Wildlife Conservancy nevű helyi civilszervezet, mely eddig is aktív volt a környéken. Korábbi projektjük keretében a helyiek bevonásával 35 ezer őshonos fát ültettek a Kenya-hegy csúcs körül. (Reuters)

search icon