Tanösvény a legkisebbeknek is – Manóösvény nyílt Törökbálinton
Tanösvény a legkisebbeknek is – Manóösvény nyílt Törökbálinton

Tavaly év végén nyitott meg hivatalosan a törökbálinti Anna-hegy lábánál található Manóösvény.

Kedves találós kérdésekkel, dalokkal és egy komplett erdei kalanddal várja az óvodásokkal és kisiskolásokkal érkező kirándulókat a törökbálinti Anna-hegy lábánál található Manóösvény, amit még decemberben adott át a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az oda-vissza két kilométeres, kis szintemelkedéssel tűzdelt erdei séta során fából faragott állatokkal, játékokkal találkozhatnak a családok, a rövid kis túra akár ebéd előtti, akár kora délutáni kirándulásnak is beilleszthető.

A Manóösvény kapujához úgy a legegyszerűbb eljutni, ha tömegközlekedéssel a 172-es vagy 173-as buszról leszállunk a Munkácsy Mihály utcánál, és besétálunk az Alsóerdősor utcán, egészen a TTC focipályához.

Autóval szintén az Alsóerdősor utcába érdemes érkezni, majd egy rövid séta után a focipálya mellett balra lesz a piros turistajelzésű útvonal, amely bevisz az ösvényre. A dombon felfelé haladva, alig száz méter után máris ott áll a Meseerdő feliratú kapu, mellette egy bemutatkozó táblával, alatta pedig fából faragott kismanók ülnek a manóportán.

Az egyes állomásokon fából faragott állatok, kockaforgató és labirintusjáték várja a lelkes nyomozókat. Ahogy merültünk bele a játékba, egyre jobban izgatta az én fiamat is, hogy mit tartogat a következő állomás. Jártunk a borznál, a rókáknál, az őzeknél, elgondolkodtunk, hogy vajon a lepke és a pillangó ugyanaz-e, és azon is, hogy milyen bogyókból lehet gyógyító teát készíteni. Bár kisiskolás környezetórának beillő kérdésekkel is találkoztunk, azért a feladványok nagy részét kis segítséggel az ovisok is meg tudják oldani.

Manófalva farönkből faragott házikói és a Tündérlakán bújócskázó tündérek inkább az óvodásoknak fognak tetszeni, utóbbinál állítólag szürkületkor kis ledlámpák is világítanak, hogy a délutáni erdőjárók is láthassák a tündéreket.

A manóösvény a 3 és 10 év közötti gyerekeknek ajánlott, bár a nyomozás része leginkább nagycsoportos kortól élvezhető, a kisebbek is találnak majd csodálni valót.

(Forrás: telex.hu Kép: Elek Sándor/Facebook)

search icon