Taxizásnál már jó esélyünk van arra, hogy elektromos autóba üljünk
Taxizásnál már jó esélyünk van arra, hogy elektromos autóba üljünk

A legnagyobb magyar taxitársaságnak számító Főtaxi a napokban 45 új, tisztán elektromos autóval bővítette flottáját. Így már a teljes járműpark harmadát környezetkímélő autók alkotják, köztük 130 elektromos és több mint 250 hibrid taxival.

A Világgazdaság számolt be arról, hogy a Főtaxi tisztán elektromos járműparkja az első 19 villanyautó beszerzése óta eltelt mindössze három év alatt több mint hatszorosára nőtt. Az applikáción is elérhető elektromos- és hibridautó-rendelésnek is köszönhetően ezzel minden harmadik utazás zöld a cégnél.

A környezetkímélőbb autókra való váltásban nem csak a városi szmog és zaj csökkentése jelentős szempont. Az sem elhanyagolható, hogy a kocsik megbízhatóak és alacsony a fenntartási költségük. Ahogy fj. Lajsz András, a Főtaxi zöldflottafejlesztésért is felelős operatív vezetője a cikkben kiemelte, „a technológia kiforrottságát mutatja, hogy a számos, jócskán 100 ezer kilométernél járó autónk akkumulátora továbbra is kifogástalan állapotban van”.

A cég egyébként évi 10 millió fuvarral a fővárosi közlekedés egyik jelentős szereplőjének számít, épp ezért fontos, hogy egyre inkább a nulla emissziós járművekben látják a taxizás jövőjét. A cég Zöldút programja támogatja is a környezetkímélő járműflotta bővülését. Mint írják, a társasághoz háromévesnél fiatalabb elektromos vagy hibrid autóval csatlakozó partnerek a normál tagdíjnak mindössze a felét fizetik. Azok, akik nem saját gépkocsival lépnek be, a Főtaxi saját járműparkjából is bérelhetnek elektromos autókat.

Lassan pedig már nem is éri majd meg hagyományos autóval taxizni, hiszen az adatok azt mutatják, hogy az utasok egyre inkább a zöld megoldást keresik. Ahogy a cikkben olvasható, a céges megrendelők számára egyre inkább elsődleges szempont, hogy a szerződő taxiszolgáltató flottája mennyire környezetkímélő, míg az egyéni utasok a cég egy korábbi felmérése szerint szintén az elektromos autók, kerékpárok és rollerek használatának elterjedésében látják a közösségi közlekedés fenntartható jövőjét.

search icon