Te még izzót használsz LED helyett?

Te még izzót használsz LED helyett?
Te még izzót használsz LED helyett?

Él egy legenda arról, hogy egy kaliforniai tűzoltóság épületében véletlenül befalaztak egyszer egy izzót, ami tizenhárom éven át folyamatosan világított. Hogy csoda történt-e, esetleg a fizika vagy az anyag elhasználódása űzött tréfát a megtalálóival, már sosem derül ki. Az viszont biztos, hogy ma ennek a felét sem bírnák a silány minőségű izzók.

Ellenben annál több bosszúságot okoznak, például a relatíve gyors kiégésükkel és azzal, hogy a villanyszámla összegére szinte szorzókat tesznek. Az izzószál felhevítése, majd az elektromos áram fénnyé és hővé alakítása meglátszik a pénztárcánkon, ugyanis ez nem más, mint egy ellenállás, amely fényt ad le.

A LED ezzel szemben egy dióda, amely egy azonos mennyiségű fényt adó izzóhoz képest átlagosan 75 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt. El tudjuk képzelni, mennyivel jobb, ha a lakás kritikus pontjain ilyen fényforrásra váltunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy száműznünk kell a hagyományos izzókat, hiszen egy-egy dekorációnak kifejezetten szép elemei a vintage wolframszálak.

search icon