Teák, melyek jót tesznek a veséknek és a szívnek is
Teák, melyek jót tesznek a veséknek és a szívnek is

Mindegyik tea a maga módján vízhajtó, tekintve hogy javarészt vízből áll, mindenesetre léteznek olyan fajták, amik fokozhatják ezt a hatást, elősegítve a feleslegesen eltárolt víz kihajtását.

A felvizesedés pluszkilókban is megmutatkozik, ilyenkor bedagadnak a végtagok, felpüffed a test, ami nem csak esztétikai szempontból előnytelen, hanem a mozgást is lassítja, nehezíti.

A felvizesedés hátterében megannyi probléma állhat, kezdve a keringési bajoktól a májproblémákon át egészen a vesezavarokig, így mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni, mielőtt bárki kúraszerűen fogyasztana vízhajtó teát.

A felsorolt forrázatokból naponta 1-2 csészével javasolt elkortyolni, miközben érdemes odafigyelni a káliumbevitelre és az elvesztett folyadék pótlására – egy kúra 30-tól 120 napig tartható, utána legalább egy hónapos szünetet kell tartani.

Petrezselyemtea

A petrezselyemtea nagyon hatékony vízvisszatartás ellen, és olyan flavonoidokban bővelkedik, amik a máj, vese működését is támogatják.

Elkészítési javaslat: 15 gramm friss petrezselymet tegyél 250 milliliter felforrázott vízbe, és 10 percig áztasd benne. Ezután facsard bele egy negyed citrom levét.

Mezei zsurló

A mezei zsurlóból is nagyon hatékony kiválasztást serkentő tea készíthető, erőssége a hidroklorotiazid vízhajtó vegyületéhez hasonló.

Elkészítési javaslat: egy teáskanálnyi szárított zsurlót áztass 250 milliliter forró vízben 5-10 percen át, majd miután lehűlt, fogyaszthatod is.

Hibiszkusztea

A hibiszkusztea híres vízhajtó, támogatja a vesék és a máj egészségét is, erőssége a furoszemid vízhajtó vegyülethez hasonló.

Elkészítési javaslat: két evőkanálnyi hibiszkuszvirágot áztass egy liter forró, de nem forrásban lévő vízben. Miközben ázik, takard le a fedelét, és 10 percen keresztül hagyd, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagok.

Édeskömény

Az édesköményt már régóta alkalmazzák a hagyományos gyógyászatban húgyúti problémák és magas vérnyomás kezelésére. Természetes vízhajtó lévén hatékonyan távolítja el a felesleges vizet a szervezetből.

Elkészítési javaslat: egy teáskanálnyi édesköménymagot 250 milliliter forró vízbe kell tenni, és 5-10 perc áztatás után már fogyasztható is.

Borókabogyótea

A boróka bogyóját már a középkor óta használják vízhajtó hatása miatt, de kitűnő támogatója a máj és a vesék működésének is.

Elkészítési javaslat: egy evőkanálnyi szárított bogyót tegyél 250 milliliter forrásban lévő vízbe, majd 15 percen keresztül hagyd ázni.

Zöld tea

Az antioxidánsban gazdag zöld tea sem maradhat ki a sorból, mely méltán tartozik a legjobb vízhajtó italok közé. Koffeintartalmának köszönhetően megszabadít a felesleges víztől, belőle akár 3 csészével is megihatsz egy nap.

Elkészítési javaslat: egy evőkanálnyi tealevelet áztass 250 milliliter forró vízben 3-5 percen keresztül, mielőtt fogyasztanád.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon