This is Redy – Menstruációs bugyi

Zöld kényelem a piros betűs napokon is 

Egy nő élete során kb. 3000 napon át menstruál, ezalatt 12 ezer betétet és/vagy tampont használ el, ami 100-150 kg nehezen lebomló hulladékot és nem kis kiadást jelent. A Molnár Dóra által megálmodott This is Redy menzeszbugyik azonban forradalmi alternatívát kínálnak a kényelmetlen és környezetszennyező eldobható eszközökre.

Mi adta az ötletet a menzeszbugyi megalkotásához, és hogyan lett az elképzelésből termék?

Az ötlet egy menstruációs balesetből született, megjött, és éppen nem volt otthon semmi, amit használhattam volna. Miközben mostam ki a vért a bugyimból, arra gondoltam, miért nincs egy fehérnemű, amit kifejezetten a menstruáció idején lehetne használni: felveszem, elnyeli a vért, kimosom és újra felvehetem. Az ötlet másfél év alatt vált kézzel fogható, vagyis inkább hordható valósággá, addig kerestem, kutattam a megfelelő textileket. Ma már több mint 20 000 eladott menstruációs termékkel a hátunk mögött mondhatjuk, hogy megérte belevágni. 

this is redy
menstruációs bugyi
Molnár Dóra, alapító és ötletgazda

Milyen filozófia alapján működik a cég?

A célunk, hogy a menstruáció többé ne legyen tabu, és fenntartható megoldásokat tegyünk az egyszer használatos, intim higiéniás termékek polcaira. Azt szeretnénk, hogy mindenki megismerje a Redy bugyikat, és olyan magától értetődővé váljon a használatuk, mint a betété vagy tamponé.

Honnan ered a this is Redy márkanév?

A vérhez kötödik a „red”, mint angolul a piros. Az „y” pedig azért jött hozzá, mert így barátságosabban hangzik, és egy új szót alkottunk, ami egybecseng az angol ready-vel (magyarul: készen áll – a szerk.), ami a bugyi koncepciójához jól illik. A „this is” rész pedig egyszerűen amiatt került az elejére, mert így könnyebb volt helyet találni magunknak a neten, például Instagramon vagy a weboldalunk domainjének.

this is redy
menstruációs bugyi
A This is Redy menstruációs bugyik több méretben és formában is elérhetőek

Hogyan működnek és milyen alapanyagokból készülnek a Redy menstruációs fehérneműk?

Oeko-tex 100 minősítésű anyagokból, főleg pamutból, poliamidból készülnek. Ez a tanúsítási rendszer garantálja, hogy semmilyen káros anyag nem található a textíliában. A fehérnemű meghosszabbított ülepébe bekerült egy speciális, ezüstionnal felturbózott Silvadur szálból készült nedvszívó réteg, ami az erősebb vérzésre való bugyik esetében akár 2,5 tamponnyi vért is képes magába szívni. Ráadásul hússzor gyorsabban, mint a pamut vagy kender. Ez alatt egy hártyavékony, a farostban található cellulózból és oldószerből előállított réteg található, ami megakadályozza az átázást. Az egész nem vastagabb egy egészségügyi betétnél, de annál sokkal kényelmesebb, a vásárlók szerint olyan érzés, mintha nem is menstruálnának. Akár egész napon át viselhető, mert a nedvszívó anyag antibakteriális, szagmegkötő tulajdonsággal is rendelkezik.

Miben egyedülálló a this is Redy koncepciója Magyarországon, esetleg Európában?

Ma már több helyről is lehet rendelni menstruációs fehérneműt, de amikor elindultunk, alig néhány márka volt jelen a piacon. Sokféle koncepció létezik, a Redy Power típusú bugyija a legerősebb nedvszívóképességű bugyik között van világszinten. A this is Redy Air pedig az első hazai tisztasági bugyi, erre is nagyon büszkék vagyunk.

Az eldobható női higiéniás termékekre kínált alternatíván túl hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a termékeitekben, illetve az előállításuk folyamán?

Magyarországi gyártóval dolgozunk, tehát magyar kezek készítik a fehérneműket. Hosszú távú céljaink között szerepel a külföldi jelenlét, ehhez a gyártást bővítenünk kell, de itt is nagy figyelmet fordítunk majd az ökológiai lábnyom csökkentésére.

Az eddigi tapasztalatok alapján melyik korosztály a legnyitottabb a menzeszbugyikra?

Kellemes meglepetés, de a tiniktől a középkorú hölgyekig minden korosztály szívesen húz Redyt legalább havonta néhány napra. Talán a 25-30 éves nők keresik leginkább a termékeinket. Bízunk benne, hogy a jövő generációinak pedig már teljesen természetes lesz a menstruációs fehérnemű használata.

this is redy
menstruációs bugyi
Egy darab bugyi ára 5-9000 Ft között mozog, de kedvezőbb áron pakkokban is vásárolható

Hány darab és milyen Redy bugyikat ajánlasz valakinek, aki teljesen szeretné nélkülözni az eldobható eszközöket?

4-5 bugyi már ideális lehet, a típust pedig mindenki ízlése, illetve a menstruációja erőssége szerint tudja kiválasztani. Vannak olyan bugyijaink, amelyek a tipikus „mindjárt meg fog jönni” napokra ideálisak, és olyanok is, amiknél a legerősebb vérzés sem jelent gondot.

Az elmúlt egy évben jelentősen bővült a termékskála. Terveztek még további újításokat?

Igen, de konkrétumokat nem árulnék el, legyen meglepetés! Szeretnénk folyamatosan a vevői igényekre reagálni. Számunkra fontos, hogy párbeszédet tartsunk fenn a vásárlóinkkal, és mindig örömmel fogadjuk a javaslataikat.

Fotók: This is Redy/Albert Alianna

Ha tetszett a This is Redy története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Szavazz Facebook vagy Google fiókoddal.

Folyamatban ...

search icon