Tiszta levegőn termő egészségforrás: nem csak Izlandon terem
Tiszta levegőn termő egészségforrás: nem csak Izlandon terem

A legtöbben azt hiszik, hogy távoli vidékek növénye, pedig magashegységeinkben is megél. Jelenléte jelzi a levegő tisztaságát, gyógyhatásait pedig napról napra fedezi fel a tudomány. A belőle készült torokfertőtlenítő cukorkák és szirupok ellepik a patikák polcait, de érdemes jobban beleásnunk magunkat különleges világába, mert az izlandi zuzmó sokkal többet tud, mint gondolnánk.

Az izlandi zuzmó 10-15 cm átmérőjű, villaszerűen elágazó, lemezes telepeket alkotó növény. Áprilistól októberig gyűjtik, nyálkás-kesernyés ízű gyógyhatású részét a zuzmó szárított telepteste adja.

Magashegységeinkben nagy kiterjedésű, sűrű telepeket képez, színe a zöldes szürkétől a gesztenyebarnáig változó, az oldalai fehér gödrös foltokkal vannak tele, a teteje sötétbarna színű, töve pedig vérpiros.

A gyógyászatban lichen islandicus néven ismert. Gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban, illetve különböző vitaminokban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén. A növény gyökeréből létrehozott főzet a köhögés intenzitását és gyakoriságát is csökkenti, hatása pedig tovább fokozható, ha fehér mályvával keverjük.

Mindennapjaink során a méztől és a citromtól kezdve a sós vízzel való gargarizálásig számos természetes gyógymódot használunk a torokfájás csillapítására, azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a zuzmó az eddig bevett szereknél hatásosabb lehet a panaszok kezelésére.

Kutatások kimutatták, hogy a növény segít csökkenteni a fájdalmat és megállítani a kórokozók szaporodását, a szakértők ezért úgy vélik, hogy használata biztonságosabb, mint a paracetamolé, amely adott esetben növelheti a gyermekek vese-, máj- és szívkárosodásának kockázatát.

Még számos további egészségjavító hatása ismert a növénynek, így bátran érdemes otthon használnunk, elkészítenünk különböző módokon:

Kocsonyás zuzmófőzet: 10 g izlandi zuzmót ugyanennyi ánizzsal és édesgyökérrel negyed liter vízben rövid ideig főzünk, majd leszűrjük.

Ivótea: Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit negyed liter forró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Öblögető tea: Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit negyed liter forró vízzel leöntünk és fél perc elteltével leszűrjük. A folyadékot, amely csaknem kizárólag keserű anyagokat tartalmaz, kiöntjük. A zuzmót újabb negyed liter forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ez a főzet kevesebb keserű anyagot tartalmaz, ezért gyermekek számára alkalmasabb.

Dzsem: lassú tűzön egy órán át főzünk 20 g izlandi zuzmót egy liter vízzel. A tűzről levett főzethez egy citrom levét és 200 g cukrot teszünk.

(Forrás: egy.hu Kép: pixabay.com)

search icon