Egy tó a világ legnagyobb akkumulátora
Egy tó a világ legnagyobb akkumulátora

A Ludington Szivattyús Energiatároló Vízerőmű a Michigan-tó partján épült meg 1969-1973 között.

A National Geographic pulikációja szerint, a létrehozott tározó magas gátak közé emelt vizét nappal, amikor jelentősen megnő az energiafelhasználás, leengedik a turbinákon át és áramot termelnek vele. Éjszaka, mikor jóval kisebb az áramigény, a tározót ismét teleszivattyúzzák. Mindössze 30 perc alatt elérheti a csúcsteljesítményét, s korábban 1872 MW elektromos energiát adhatott a hálózatba.

Ezzel gyakorlatilag egy 50 éve működő akkumulátorról beszélhetünk – számolt be az Earth Observatory. Az erőművet 2013-ban felújították és bővítették is, így újabb 4 évtizeden keresztül és immáron 2172 MW teljesítménnyel szolgálja majd az áramszükségletek igény szerinti kielégítését. Teljesítménye 1,7 millió háztartás energiaigényéhez elegendő.

Maga a tározó 4 kilométer hosszú és 1,6 kilométer széles, a Michigan-tóban pedig két mólóval, hullámtörőkkel védik a ki- és beömlő csatornáit. Amikor nincs jég a tavon, akkor olyan akadályt is elhelyeznek itt, amellyel a halakat távol tudják tartani az erőműtől. Tervek készültek arra is, hogy a víztározóba megújuló energia (szél- és napenergia) segítségével pumpálják fel a vizet. Az ilyen tároló erőművek fontosak is lehetnek a megújuló energiára való áttéréshez, hiszen felhős, szélcsendes időben a segítségükkel kiegészíthető az áramellátás.

Az USA esetében a jelenlegi szivattyús tároló erőművek kapacitása legalább megduplázható, de még nagyobb kiegészítő kapacitásra lesz szükség ahhoz, hogy a változékony megújuló forrásokat szükség esetén kisegítsék.

A zöldenergiára való átállás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(National Geographic)

Fotó: Pixabay

search icon