Több mikroműanyagot nyelnek a babák, mint a felnőttek
Több mikroműanyagot nyelnek a babák, mint a felnőttek

A New York Egyetem orvosi karának kutatói kimutatták, hogy a gyerekek székletében 10-20-szor annyi mikroműanyag található, mint a felnőttekében. Ez főleg a PET mikroműanyagoknál volt kiugró különbség, amelyeket főleg textilszálak, vizespalackok és mobiltelefontokok gyártására használnak – írja a The Guardian nyomán a 24.hu.

A kutatók szerint ez azért van így, mert a csecsemők másznak, mindent megnyalnak és a szájukba vesznek, amit tudnak – ez pedig azzal jár, hogy a szőnyegekről, különböző textilekről, illetve a nem megfelelő minőségű cumikról, rágókákról és cumisüvegekről is kerülhet a szervezetükbe mikroműanyag.

Egyelőre nem tudni, hogy a mikroműanyagoknak pontosan milyen egészségkárosító hatásuk van, néhány kutatás foglalkozott csupán azzal, mi történik a szervezetben velük.

Korábbi tanulmányok szerint egy átlagos ember hetente 5 gramm mikroműanyagot fogyaszt el, néhány közülük mindenféle probléma nélkül keresztüljut a szervezeten, néhány azonban felgyülemlik a szervekben, és a legújabb kutatások kimutatták, hogy egyes darabok áthaladnak a sejtmembránokon és belépnek a véráramba. Sőt, egy friss tanulmány szerint a mikroműanyagok generációkon keresztül is terjednek a terhes anyáktól a baba méhlepényébe.

A kutatás vezetője szerint ezek az eredmények jól mutatják, hogy a gyerekeknek szánt termékeket teljesen műanyagmentessé kellene tenni.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

search icon