Több mint egymillió látogatót fogadott tavaly a budapesti állatkert
Több mint egymillió látogatót fogadott tavaly a budapesti állatkert

Tavaly 1 millió 36 ezer látogatója volt a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, amely továbbra is az ország leglátogatottabb kulturális intézménye.  

A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint, a budapesti állatkert 1866. augusztus 9-e óta fogad látogatókat. Az épületek, állatházak nagy részét az 1909 és 1912 közötti átépítés idején emelték, Kós Károly és Zrumeczky Dezső, Neuschloss Kornél, illetve Végh Gyula tervei szerint. 2022-ben is jelentős eredményeket értek el a veszélyeztetett fajok szaporítása, illetve a vadállatmentés terén. A társadalmi felelősségvállalás jegyében fogyatékkal élő, illetve hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek külön programokat is szerveztek. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert Európa 126 vezető állatkertje közül a tizenötödik helyen áll az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, csak néhány ponttal marad el Basel, Rotterdam vagy Köln állatkertjétől, megelőzi viszont Koppenhágát, Dublint, Amszterdamot, Hannovert, Nürnberget, Hamburgot és Londont is. 

A nemzetközi összehasonlításban is igen változatosnak számító állatgyűjtemény megfelel annak a célkitűzésnek, hogy a budapesti állatkert a biodiverzitás, azaz az élővilág sokfélesége minél szélesebb keresztmetszetét mutassa be a nagyközönségnek. 

A közleményben kiemelik, hogy 2022-ben extra programokkal is várták a látogatókat, ilyen volt január és február fordulóján a Mackófarsang, márciusban a Vadvilág Nap, áprilisban a Föld Fesztivál, illetve a fenntarthatósági témahét, májusban a biodiverzitás napja, júniusban a szentivánéji programok, augusztusban az Állatkert Fesztivál és az Állatkertek Éjszakája, szeptemberben a Kutatók Éjszakája, októberben az Állat- és Növényszeretet Ünnep és az Állatkerti Halloween, novemberben a Törpeegér Gála és Forgatag, decemberben pedig az állatkerti Mikulás. 

Az intézmény zoopedagógusai tavaly is változatos programokkal várták a speciális állatkerti szakvezetésen, foglalkozáson részt vevő tanulmányi csoportokat. A tematikus kínálat igazodik a Nemzeti alaptantervhez, illetve az Óvodai nevelés országos alapprogramjához – hangsúlyozták a közleményben. 

A fenntarthatóság jegyében az állatkert európai uniós támogatással már korábban kiépített egy olyan fűtési rendszert, amely az állatházak fűtésére részben a Széchenyi Fürdő termálvizének hulladékhőjét hasznosítja. Emellett a 2022-es évben az intézmény jelentős megtakarítást ért el az előző évhez képest, 13 százalékkal kevesebb földgázt, 38 százalékkal kevesebb távhőt, és 22 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztott, mint az előző évben.  

(MTI)

search icon