Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon
Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon

A grönlandi jégtakaró magasan fekvő területein a 2001 és 2011 közötti időszakban 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a 20. században, és ez az elmúlt ezer év legmelegebb évtizedét jelenti.

Az Alfred Wegener Intézet kutatói a Nature című folyóiratban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az utóbbi ezer év jégmagjai alapján rekonstruálták Grönland középső-északi részének múltbéli hőmérsékletét és a jégtakaró olvadási sebességét, amelyből megállapították, hogy a vizsgált évtizedben a felmelegedés egyértelműen eltér az azt megelőző ezer év természetes változásaitól.

A grönlandi jégtakaró kulcsfontosságú szerepet játszik a globális éghajlati rendszerben. A jégben tárolt hatalmas mennyiségű víz (mintegy 3 millió köbkilométer) miatt az olvadás és az ebből eredő tengerszint-emelkedés potenciális fordulópontnak számít. Ha a globális kibocsátási ráták nem csökkennek, a jégtakaró az előrejelzések szerint 2100-ra akár 50 centiméterrel is megemelheti a globális átlagos tengerszintet. A part menti időjárási állomások évek óta emelkedő hőmérsékletet regisztrálnak. A globális felmelegedésnek a jégtakaró 3000 méter magasan fekvő részeire gyakorolt hatását a hosszú távú megfigyelések hiánya miatt eddig nem ismerték, a most közzétett tanulmány azonban azt bizonyítja, hogy a klímaváltozás hatása elérte Grönland középső-északi részének távoli, magasan fekvő területeit is.

Az 1990-es évektől kezdődően az azonos helyeken gyűjtött korábbi jégmagok nem mutattak egyértelmű felmelegedést Észak-közép-Grönlandon, annak ellenére, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedett. Ennek részben a régió jelentős természetes éghajlati változékonysága az oka.

Az AWI kutatói célzott újrafúrással 2011/2012 teléig bővítették a korábbi adatsorokat, a hőmérséklet rekonstruálásához pedig megmérték a jégben lévő stabil oxigénizotópok koncentrációját, amely a jégképződés idején uralkodó hőmérsékleti viszonyok függvényében változik. A hőmérséklet mellett a csapat rekonstruálta a jégtakaró olvadéktermelését is. Az olvadás a 2000-es évek óta jelentősen megnövekedett Grönlandon, és mostanra jelentősen hozzájárul a globális tengerszint-emelkedéshez.

Meglepődve láttuk, hogy a szárazföldi hőmérséklet milyen szoros kapcsolatban áll a Grönland egészére kiterjedő olvadékvíz-elvezetéssel, ami végül is a jégtakaró peremén, a parthoz közeli alacsonyan fekvő területeken történik

– mondta Dr. Maria Hörhold, az AWI glaciológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány másik izgalmas megállapítása, hogy a grönlandi jégtakaró éghajlata nagymértékben elszakadt az Északi-sarkvidék többi részétől, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy a jégtakaró több kilométer vastag, magassága miatt pedig Grönlandot jobban befolyásolják a légköri cirkulációs minták, mint az Északi-sarkvidék más részeit.

(Forrás: AWI)

search icon