Tömegesen pusztulnak a halak a Velencei-tavon
Tömegesen pusztulnak a halak a Velencei-tavon

Rémisztő képek járták be az internetet a Velencei-tó felszínén lebegő elpusztult halakról, melyek kapcsán több találgatás is elindult esetleges mérgezést sejtve a háttérben.

A Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport képei alapján többen azt gyanították, hogy az állatok elpusztulásának hátterében a tó partján zajló turisztika beruházások állhatnak, esetleg valamilyen szándékolt vagy véletlen mérgezés.

A sokkal prózaibb magyarázat azonban a Telex cikkéből derül ki. Ahogy írják, a szomorú esemény hátterében természetes folyamatok állnak (amire persze rásegít a nagyon is emberi gyökerű klímaváltozás). A megállapítások szerint a halak nem a bolygatástól vagy kívülről származó méreganyagok miatt hullottak el, hanem oxigénhiány végezhetett velük.

Ennek hátterében több egymástól független ok áll, melyek közül a rekord alacsony vízállás az egyetlen olyan, melyre az illetékesek befolyást gyakorolhatnának. A vízügyes szakemberek szerint azonban az ő kezük is meg van kötve, mert a feltöltésére alkalmas közeli víztározók szintje hasonlóképp nagyon alacsony, ráadásul a hirtelen jött meleg miatt klorofilltartalmuk magasabb a határértéknél.

A Velencei-tó oxigénhiányos állapota is összefüggésben áll a hirtelen extrém meleggel, amit az sem segített, hogy a nagyon hűvös tavasz miatt a halak is sérülékenyebb állapotban voltak. A hirtelen felszaporodó algafajok részben elhasználják az oxigént, részben az élővilágra nézve mérgező toxinokat termelnek és az sem segít, hogy a napok óta tartó szélcsend miatt hullámveréssel sem került oxigén a tóba.

Ahogy a cikkből kiderül, a jelenség a jövőben egyre gyakoribb lehet, ugyanis a klímaváltozás hatásai már érintik a Velencei-tavat illetve vízgyűjtő rendszerét is. A vízminőség kérdése egyébként a strandolás szempontjából is érdekes lehet, a cikk szerint a szakemberek már elemzik a mintákat, míg a Magyar Országos Horgász Szövetség friss közleménye szerint fürdés, strandolás szempontjából a vízminőség megfelelő.

A MOHOSZ azt is jelzi, hogy bár a képek alapján a halpusztulás tragikusnak tűnhet, valójában mindössze 400 kilogram körüli mennyiségben pusztultak el a halak, amely a teljes állományt tekintetbe véve szinte elenyészőnek mondható.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép – facebook.com/Civilek a Velencei-tóért

search icon