Történelmi jelentőségű kékkötvény-kibocsátás Ecuadorban – Podcast ajánló
Történelmi jelentőségű kékkötvény-kibocsátás Ecuadorban – Podcast ajánló

Ecuador sikeresen végrehajtotta az eddigi legnagyobb, úgynevezett adósság-természet swap ügyletet, bevezetve egy úttörő “kék kötvényt” is, amely évente legalább 12 millió dollárral járul hozzá a Galápagos-szigetek megőrzéséhez. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető Siklós Bencét, a Peak tanácsadóját látják vendégül a történelmi jelentőségű ügylet megvitatására.

Az ügylet keretein belül a Credit Suisse segítségével Ecuador mintegy 1,6 milliárd dollárnyi adósságát jelentős, közel 60%-os árengedménnyel tudta visszavásárolni annak függvényében, hogy legalább 450 millió dolláros természetvédelmi ráfordítást hajt végre a Galápagos-szigetek ökoszisztémájának megőrzésére. Ennek fényében Gustavo Manrique Miranda, az ecuadori külügyminiszter hangsúlyozta: a biológiai diverzitást már értékes “devizának” lehet tekinteni. 

A kék kötvény (vagy Galápagos kötvény) évente legalább 12 millió dollárral, összesen akár 656 millió dollár értékben járulhat hozzá a Galápagos-szigetek környezetének megőrzéséhez. A kötvény 2041-ben jár le, és 5,645%-os kamatozású. Ez Ecuador számára egy rendkívül kedvező kamatozású hitel, ugyanis az ország államkötvényei 17%-26%-os kamatlábak között mozognak.

A Galápagos-szigetek meghatározó ökológiai jelentőséggel bírnak

Az UNESCO Világörökség részét képező Galápagos-szigetek a Csendes-óceánban, Ecuador partjaitól mintegy 1000 kilométerre található vulkanikus eredetű szigetek csoportja. Több okból is fontosak a környezet számára: a föld egyik leggazdagabb tengeri ökoszisztémájával rendelkezik, valamint számos veszélyeztetett faj is megtalálható a régióban. Emellett éghajlatszabályozási jelentőséggel bír, és jelentős helyszínt képez a biológiai és ökológiai kutatások szempontjából.

Mi az az adósság-természet swap ügylet?

Az “adósság-természet” (debt-for-nature) swap ügyletek, olyan megállapodások, amelyekben egy ország adóssága átstrukturálódik, cserébe a természetvédelembe való beruházási kötelezettségvállalásért. Az adós ország a megtakarított pénz egy részét környezetvédelmi projektek finanszírozására fordítja, míg a hitelező csökkenti vagy elengedi az adósságot. Ezek a swapok pénzügyi könnyebbséget nyújtanak az országnak, és támogatják a természetvédelmi erőfeszítéseket, ami mind a környezet, mind a gazdaság számára előnyös.

Mi az a kék kötvény, és miben különbözik a zöld kötvénytől?

A kék kötvények olyan pénzügyi eszközök, amelyek célja a fenntartható tengeri és óceánokkal kapcsolatos projektek finanszírozása és támogatása. Ezek a hagyományos kötvényekhez hasonlóak, de kifejezetten a tengeri erőforrások megőrzésének és fenntartható használatának előmozdítására összpontosítanak. 

A zöld kötvények és a kék kötvények hasonló pénzügyi eszközök, amelyek fenntartható projekteket támogatnak, de fókuszterületek tekintetében különböznek. A zöld kötvények különböző ágazatokat céloznak meg, például a megújuló energiát és a fenntartható mezőgazdaságot az éghajlatváltozás mérséklése érdekében. A kék kötvények kizárólag az óceánok és a part menti területek javát szolgáló projekteket finanszíroznak. A zöld kötvények nagyobb piaci jelenléttel rendelkeznek, míg a kék kötvények újabbak és kisebbek. Mindkét kötvény hozzájárul a fenntarthatósághoz, és a környezeti értékekhez igazodó befektetési lehetőségeket kínál.

A tengeri fenntarthatósági projektekben a fintech is szerepet vállal. A Lunar megnevezésű skandináv bank 2021-ben indította el a saját “kék projektjét”, amivel a tengerek vizének tisztítását finanszírozzák. Emellett szó esik még cleantech megoldásokról is, mint például a The Ocean Cleanup nonprofit vállalatról, amely innovatív technológia segítségével tisztítja meg az óceánok vizét a műanyag hulladéktól. (fintech.hu)

search icon