Tudtad, hogy a horgászetika zöld?

Tudtad, hogy a horgászetika zöld?
Tudtad, hogy a horgászetika zöld?

És hogy egyáltalán létezik ilyen? Pedig ahogy a vadászoknak is van erkölcsi kódexük, úgy a pecásoknak is. Ráadásul nem is akármilyen!

A horgászok megítélése, habár tevékenységüket illetően a társadalom jóval elfogadóbb, mint a vadászokéval kapcsolatban, meglehetősen polarizált. Az egyik fél félelemmel vegyes távolságtartással tekint rájuk, míg az, aki szereti a halat, megbocsátja nekik, amit az előbbi csoport nem: hogy a hal kifogása sokszor nem túl kíméletes. Ennél jobb és humánusabb módszer viszont nincs.

De a horgászat nem áll meg a hússzerzésnél, ugyanis rengetegen a catch and release alapelvét alkalmazzák, azaz egy gyors fotó és mérés után, a hal száját fertőtlenítve már engedik is vissza természetes élőhelyére. Teszik mindezt úgy, hogy ügyelnek a hal épségére, és valóban kíméletesen járnak el az egész procedúra során. Persze mindig vannak kivételek, akik ezzel sajnos mit sem törődnek. Az elmúlt évek során a hallal való bánásmód sokat javult!

A horgászetika a fenntartható halgazdálkodás egyik alapköve, ezért is fontos, hogy az újabb generációk is megtanulják.
Kép: Canva

A horgászetika betartására a pecások egyre jobban figyelnek. A alábbi pontok elolvasása után mindjárt más színben látja még az is e sportot, akitől eddig távol állt. Ezek például „csak” a környezetvédelemről szólnak, a teljesség igénye nélkül!

  • A horgászat során becsüljük és védjük a vízi környezet minden lakóját, és mindig kíméletesen bánjunk minden hallal!
  • Ha valamely vízszakaszon sorozatosan méreten aluli vagy fajlagos tilalom alatt álló hal akad horogra, a halállomány kímélése érdekében változtassunk helyet és szükség szerint módszert. Szándékosan sohase akasszunk halat kívülről!
  • Horgászat közben mindig gondoljuk át, hogy fogásunkból mennyi halra van szükségünk, és csak annyit tartsunk meg, amennyire szükségünk van, ne dobjuk el pazarlóan halzsákmányunkat!
  • A halakat ne tegyük ki lassú fulladásnak!
  • Tegyünk meg mindent a nem honos növények és állatok nem kívánatos terjedésének megakadályozása érdekében!
  • Ismerjük meg a nem kívánatos fajokat, és segítsünk megelőzni elterjedésüket!
  • Horgászként sohase telepítsünk halakat vagy növényeket a vizekbe!
  • Tegyünk meg mindent az invazív, idegen, terjeszkedő halfajok elszaporodásának megelőzése érdekében!
  • A horgász óvja, védi a vizek halállományát, és nem irigyli másoktól a halfogás élményét.
  • A sportszerű, etikus horgászok mindenkor figyelnek a vizek halállományára, a víz környezetére, természeti értékeire, betartják a törvényi és horgászrendi előírásokat és a horgászat általános etikai alapelveit.
search icon