A Nébih szerint továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme
A Nébih szerint továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

A Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek egy közös akció keretén belül sikerült visszajuttatniuk eredeti élőhelyére egy újabb, nagytestű tiszai pontyot, amelyet feketén kínált eladásra és tiszanánai horgász 300 ezer forintért. A horgász a nagy összeg helyett halvédelmi bírságot, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltást tehetett zsebre.

Előzetes adatgyűjtés alapján került a halőrök látóterébe az a tiszanánai horgász, aki egy 18 kg-os, 87 cm hosszúságú pontyot kínált eladásra. A próbavásárlás során a horgász mintegy 300 ezer forintért adta volna át a nagytestű egyedet, ami elmondása szerint a Tiszából származott, így az – a hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény, valamint a KTVHESZ 2022-es horgászrendje alapján – kereskedelmi forgalomba nem hozható. A Nébih ÁHSZ és a KTVHESZ halőrei a pontyot lefoglalták és visszaengedték eredeti élőhelyére. A horgásszal szemben eljárás indult, melynek lezárásakor százezeres nagyságrendű bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat. – áll a Nébih közleményében.

A nagytestű halak feketekereskedelme

A horgásztársadalom szemlélete egyre inkább változik: a legtöbben ma már nem élelmiszerként tekint a halra, hanem a minél nagyobb zsákmány kifogása a cél. Emiatt országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a „nagyhal” fogásának élményét garantálják a horgászok számára.

Azonban a komoly horgászati reklámértékkel bíró nagytestű halak felnevelése több évtizedes munka eredménye, emiatt pedig nehezen beszerezhetőek és piaci értékük – egy 25-30 kg-os ponty esetében – több, mint a 600 000 Forint. Emiatt jelentős a természetes vizeinkből kifogott nagyhalak feketekereskedelme a magán horgásztavak számára, mely jelenséget a Nébih ÁHSZ többek között a hirdetési felületek, közösségi média felületek folyamatos monitorozásával is igyekszik visszaszorítani.

Tekintettel arra, hogy a természetes vizeink halállománya nemzeti kincs, élőhelyük megőrzése és fenntartható hasznosítása közös feladatunk, a Nébih arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben horgászattal, halászattal vagy halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztal, jelezzék azokat az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

(Forrás: nébih)

search icon