„Tudtad, hogy minden eddigi fogkeféd létezik még valahol … ?”

„Tudtad, hogy minden eddigi fogkeféd létezik még valahol … ?”
„Tudtad, hogy minden eddigi fogkeféd létezik még valahol … ?”

Számtalan interjút készítettem már, mégis Szőke Tamara energiája borzasztóan nagy hatással volt rám. Vártam, hogy megoszthassuk a cikkét, mert kedvessége, tisztasága minden olvasót el fog varázsolni. Tami mesélt a maga nyitottabb gondolkodásával a zero waste életmódról, a mindennapjairól és a hivatástudatáról. 

Mit jelent az életedben a zero waste? 

Nem szeretnék egy távoli csillagnak tűnni, de szerintem semmiképpen nem azt, hogy egy tökéletes háztartásban, tökéletes eszközökkel felszerelve, nulla hulladékkal, a tenyeremből majszolom a házi rétest vaníliasodóval, körülöttem a hálás pillangókkal és békákkal. (nevet)

Úgy tekintek erre, mint egy törekvésre, mint egy szándékra, mert számomra leginkább a “csomagolásmentes” a kulcsszó.  

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs benne munka, elhivatottság, megszállottság, kitartás, és jó állóképesség, mert bizony a zero waste életmódhoz mindegyikre nagy szükség van. 

Bővebben?

Igyekszem nem szúrós szemmel ciccegni, amikor valaki letép egy nejlon zacskót a boltban.

Nem is tudom, hogy mikor erősödtek fel igazán ezek a törekvések bennem.

Sokunknak van története, amire felfűzhető valamilyen formában a felismerés, hogy azért a szelektívgyűjtés nem váltja meg a világot. Néha kell időt szánni arra, hogy kitaláljuk, hogy mire is érdemes időt szánni. 

Ha jól tudom a Felelős Gasztróhősnél tevékenykedsz. Mesélsz nekem erről a projektről? 

Szerelem munka, amire nagyon büszke vagyok. Pár évvel ezelőtt álmodni sem mertem volna arról, hogy létezik egy olyan hely, ahol egy csapatnyi ember arról beszél a világnak, hogy hogyan lehetünk tudatosabb fogyasztók. A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése.  Hiszünk abban, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, s ezáltal jót tehetünk magunkkal és környezetünkkel is. A minap egy olyan listát készítettem, amiben azok az appok szerepelnek, amik segíthetnek a hűtőd tartalmának monitorizálásában, vagy épp jeleznek, ha egy vendéglátóhelynek maradéka akad, és elhozhatod kedvezményes áron.

Említetted, hogy nem minden esetben tudod megvásárolni a drága zero waste termékeket. Mit tanácsolnál annak, aki nem szeretne több tízezreket költeni, de mégis szeretné tudatosabbá varázsolni az életét? 

Egyik szépsége a sajátdobozos-vásárlásnak, azon túl, hogy minimális, vagy nulla szeméttel térsz haza, hogy egyszer csak elfogynak a tárolók. 

Menő egy 8000 forintos üvegkulacs, de kicsit visszás, ha utána a leghíresebb kávémárka elviteles poharával virítunk az üveg onnansó oldalán. Igen, ez ebben a formában is igaz, hogy nem is tudnám megengedni magamnak, de azt hiszem valamilyen módon el is utasítom kicsit, talán elvből, és nem irigységből. De úgy hiszem, hogy ezzel ellentmondanék a hitvallásomnak, amiben a fogyasztásnak ezt a túldimenzionált formáját tagadom. Például egy éve használok intimkelyhet, és csak azt bánom, hogy nem találkoztam vele hamarabb. Nem olcsó, de 4-5000 forintért már beszerezhető, és ha belegondolunk, fél év alatt megtérül az ára.

Meglátásod szerint hogyan tehetnénk élhetőbbé a bolygónkat?  

Szerintem nem véletlen, hogy a legsikeresebb vállalkozásokat a szükség szüli, így fenn is maradnak, mert az igény teremtette meg. A kevesebb kreatívvá teszi az embert. A sokban elveszünk. Legyen az az étel a hűtőben, a ruha a szekrényben, vagy a fazék a polcon. 

Ahhoz, hogy ne tépjünk zacskót a boltban, nem kell plusz pénz, csak elhatározás kérdése. Fontosnak tartom finoman beépíteni ezt a köztudatba, de mikor használt úgy igazán az emberek lelkének a simogatása ilyen helyzetekben? (nevet)

Igyekszem mindent csomagolásmentesen beszerezni. Viszont ez a „mindent”, nem azt jelenti, hogy úgy mindent, amit eddig vettem, mert megtörténhet, hogy ami be van csomagolva, az nem elérhető kimérősen. Ha valami különlegesebb dolgot keresek mondjuk a főzéshez, igyekszem üvegben beszerezni, amit majd felhasználhatok később, vagy akár én magam előállítom. Tudom, hogy ebben is van némi luxus, és a munkám, beosztásaim miatt ez nekem beleférhet, míg más este nyolcig dolgozik, és nem egy kis házi pesto elkészítése minden álma. Én csak azt szeretném, hogy ne mondják azt az emberek, hogy nem lehet. Mondják azt, hogy nem akarják. 

Van egy videó, ami nagy hatással volt rám. Tudtad, hogy minden fogkefe, amit elhasználtunk, az létezik még valahol? Fontos tudatosítanunk, hogy attól, hogy nem látjuk, hogy nem az ágy alatt, vagy a ház mögött van, attól még van. Mindig elszomorítanak az olyan számok, mint hogy a 2017 évi globális ásványvízfogyasztás vízmennyisége 156 400 olimpiai méretű úszómedence. Ha ezt a vizet 0,5 literes palackokba mérve egymásra tesszük, akkor kimászhatunk a Napra. 

Szerinted hogyan lehetnénk okosabbak? Mivel kezdjük?

Nekem ez olyan, mint az újévi fogadalom. Ha egyszerre akarunk mindent, leadni, felhagyni, otthagyni, lerakni, akkora lesz a fájdalom és a kísértés, hogy szépen suttyomban, az éj leple alatt visszatáncolunk. 

Így fontos, hogy apró lépésekkel, teljesíthető kihívásokkal kezdjünk, így lesz sikerélmény és büszkeség. 

„Kevesebb szemetet termeljünk”, hallható mindenhol. De mégis, hogyan? 

„Semmit nem dobunk ki!”- Nekem ez a mottóm. 

A piacok roskadoznak az idény zöldség-gyümölcsöktől, rengeteg egyszerű recept van, pár répa, zeller, krumpli, csak bedobod a zsákodba, kész is a zöldségkrémleves. Ijesztő egy nagyobb darab csirke, lábakkal, nyakkal, szíved szerint te csak a mellével kezdenél valamit. De a „fülétől a farkáig” mozgalom arra bíztat, hogy használd fel mind, mert ha nem, a kukában végzik az értékes darabok. Vállalj felelősséget. Sok kis tálcás darab helyett, vállalj be egy csirkét, fagyaszd le adagonként. Az ijesztő részek egy finom húsleves alapjai lehetnek, a melléből készíthetsz házi felvágottat, a combot dobd be a sütőbe pár zöldséggel. Máris hős vagy, tudatos voltál, előre gondolkodtál, nem termeltél szemetet, felhasználtál és még finomat is ettél.

Figyelj arra, hogy amit megveszel, lehetőleg minél közelebbről származzon, a lehető legkevesebb csomagolással. 

Tudnod kell, hogy a szelektív gyűjtés nem megoldás. Mindig jobb, ha igyekszel megelőzni, és olyan opciót választasz, ami a lehető legkevesebb, akár nulla fölösleges hulladékkal jár. 

Nézegess oldalakat, a Felelős Gasztrohős csapata, a Talpalatnyi történetek szerzői, és sokan mások serényen dolgoznak azon, hogy segítsenek az alternatívák megtalálásában, ajánlásában. Keress olyan Facebook csoportokat, ahol kérdezhetsz, vagy akár csak olvasgathatsz arról, hogy másoknak mi vált be, mikkel próbálkoznak, és ez bátorságot ad majd, mert látni fogod, hogy mindannyian kísérleteznek, próbálkoznak és ezzel fejlődnek is.

Nyitókép forrása. HelloVidék

search icon