Túl a kávén, túl az energiaitalon: ezek igazi agyserkentők!
Túl a kávén, túl az energiaitalon: ezek igazi agyserkentők!

Vannak olyan gyógynövények, melyek fokozhatják az éberséget, és növelhetik az energiaszintet is a vizsgálatok szerint.

Perui ginszeng

A Peruban őshonos, perui ginszengként is emlegetett maca a megfigyelések szerint javíthatja az energiaszintet, a fizikai teljesítményt, és csökkentheti a szorongást, ráadásul még a hangulatra és a libidóra is pozitív hatással lehet. A por különböző italokba, például smoothie-kba keverhető.

Zsálya

A zsályáról kimutatták, hogy étrend-kiegészítőként alkalmazva fokozza az éberséget és a figyelmet, illetve javítja a kognitív teljesítményt, például a memóriát.

Borsmenta

A borsmenta segíthet a fáradtság leküzdésében, javítja az energiaszintet és a hangulatot, fokozza a figyelmet. Illóolajának belégzése is támogathatja az agyműködést.

Rozmaring

A rozmaring illóolajának belélegzése frissítő hatással van a szellemre, vizsgálatok szerint a kognitív feladatok végrehajtását is segítheti. Érdemes lehet akár párologtatóba csepegtetni belőle.

Aranygyökér

A Rhodiola rosea, azaz az aranygyökér a fizikai és a mentális teljesítményt is fokozhatja, étrend-kiegészítőként por vagy kapszula formájában és teaként is széles körben alkalmazzák. Segíthet a fáradtság és a stressz leküzdésében.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon