Ugrásszerűen nő a cunami-kockázat a Földközi-tengeren
Ugrásszerűen nő a cunami-kockázat a Földközi-tengeren

Az UNESCO szerint szinte biztos, hogy a következő 30 évben egy méteresnél magasabb hullámok alakulnak ki a Földközi-tenger térségében. A Mediterráneumban eddig szokatlan szökőárak kockázatának növekedéséért a tengerszint emelkedése okolható.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete szerint ez azért is jelent különösen nagy veszélyt, mert szemben az Indiai- és a Csendes-óceán partvidékén élőkkel, a földközi-tengeri közösségek nincsenek felkészülve arra, hogy mi a teendő cunami esetén.

Az UNESCO „szökőáára kész” programjához első ízben jövőre csatlakoznak földközi-tengeri települések. Az öt csatlakozó város között megtalálható Marseille, Alexandria és Isztambul is. A programban résztvevő városokban kockázatcsökkentési tervet kell kidolgozni, meg kell határozni, hogy mely területek a legveszélyesebbek, illetve információkat és térképeket kell kihelyezni a stratégiai pontokra. Ezek mellett pedig a lakosság edukálását is szem előtt kell tartani.

21 ország több mint 40 közössége már nagyobb biztonságban van, miután végrehajtották a cunamira felkészítő programunkat, amit ha meg akarunk felelni 2030-ig ennek a globális kihívásnak, akkor nagyon gyorsan bővítenünk kell.

– mondta Vlagyimir Rjabinin, az UNESCO Kormányközi Óceánográfiai Bizottságának ügyvezető titkára

(Guardian)

search icon