Új halászati módszert találtak: a fényt!
Új halászati módszert találtak: a fényt!

Egy véletlen folytán fedezték fel brit kutatók, hogy a közkedvelt fésűkagylókat vonzzák a fények, ezzel pedig egy olyan új halászati technikára leltek, mely potenciálisan csökkentheti a halászat által a tengerfenéken okozott károk jelentős részét.

Dr. Rob Enever tengerkutató és csapata a Fishtek Marine eredetileg olyan tenger alatti lámpákat tervezett, melyek a rákokat és a homárokat tudják magukhoz vonzani. A megoldástól azt remélték, hogy kiválthatják az ezek fogásához csaliként használt halakat.

A LED-es fények azonban az ízeltlábúakat kevésbé, de teljesen váratlanul a fésűkagylókat elkezdte vonzani. Mint írják, a puhatestű faj egyedeinek akár 200 szeme is lehet, mellyel kiválóan érzékelik a fényeket és oda is mennek azok forrásához. Enever szerint meglepő, hogy ezt korábban még senki nem fedezte fel. Ahogy a tudós mondja, ez „egy teljesen új típusú part menti halászatot nyithat meg, és ez világviszonylatban is újdonságnak számít”.

A fésúkagylók nagyon értékesnek számítanak, zömüket azonban kotrásos módszerrel fogják ki, mely rendkívül mértékben pusztítja a tengeri élőhelyeket. A másik bevett módszer, a búvárokkal történtő fogás azonban időigényes és drága, ezért az új módszertől sokat várnak a kutatók.

Enever szerint a LED-es technológiával a fésűkagyló-halászat egy olyan alacsony ráfordítású és kis környezeti lábnyommal járó megoldás lehet, mellyel a rák- és homárhalászok kiegészítő jövedelmet szerezhetnek. Dr. Vicky Sleight, az Aberdeeni Egyetem tengerbiológusa szerint ha Eneverék kísérletei sikerrel járnak a különböző fésűkagyló fajoknál, akkor a felfedezés mindenképpen izgalmas lehetőséget teremt a fenntarthatóbb fésűkagyló-halászat elterjesztésére. (Guardian)

A borítókép illusztráció!

search icon