Új megoldásra van szükség, hogy valóban zöld legyen a szélerőművek teljes működése
Új megoldásra van szükség, hogy valóban zöld legyen a szélerőművek teljes működése

Az origo.hu szemlézte a Bloomberg hírügynökség beszámolóját arról, mi történik az Egyesült Államokban az üzemidejük lejárta után a szélerőművekkel.

Bár az erőművek 85 százaléka készül újrahasznosítható anyagból, az üvegszálból készült lapátjai nem, így miután leszerelik, hatalmas gödörbe helyezik és eltemetik őket, ahol nem tudnak lebomlani. A szélturbina lapátok hosszabbak, mint egy Boeing 747-es szárnya, emiatt először három részre vágják azokat, hogy hulladéklerakókba történő szállításuk megoldható legyen. Az így keletkezett hulladékot a szélerőmű farmok közelében helyezik el, hiszen a szállításuk felesleges kibocsátáshoz vezetne.

A lapátok ezen tulajdonsága nem újdonság. Európában az üvegszáltartalmú alkatrészek „buldózeres újrahasznosítását” jogszabály tiltja, ezért a lapátok elégetése a bevett gyakorlat. Ez szintén nem környezetbarát megoldás, hiszen az égéstermékek szennyező anyagai a légkört terhelik.

A szélerőmű ipar igyekszik alternatívákat keresni a probléma megoldására, hogy valóban zöld energiaforrás maradhassanak ezek a megújuló energiát hasznosító erőművek.

search icon