Új vizeken járnak a PET-hajók
Új vizeken járnak a PET-hajók

A PET Kupa a Tiszán rendszeressé vált műanyagszennyezés megfékezése érdekében életre hívott társadalmi kezdeményezés. A 2013 óta tartó programsorozat sikerének titka a szervezők szerint az, hogy egy olyan nehéz és veszélyes feladatot, mint amilyen a szemétszedés, szórakoztató, inspiráló, csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá tesz. A kupák során a folyóban összegyűlt műanyag palackokat gyűjtik össze a versenyző csapatok, annak érdekében, hogy egy stabil vízi jármű megépítése után versenyre keljenek egymással. 

Ezen a hétvégén a tiszai sikerek után a Bodrogon is lesz lehetőségük a lelkes PET-kalózoknak összemérni tudásukat, miközben megtisztítják a folyót a szennyeződéstől. A vírushelyzet miatt korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett történik a közösségi folyó takarítás. A résztvevők azon kívül hogy több tonna, főként műanyag hulladéktól tisztítják meg a folyót, felfedezik a Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit és a folyó sokszínű természeti kincseit. Az I. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Révész Máriusz felelős kormánybiztos védnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg – olvasható a szervezők közleményében.

A verseny szervezője a Természetfilm.hu Egyesület és a Zöld Kör, kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a Sonar Egyesület. A szervező csapat a kupán kívül szélesebb körű környezetvédelmi tevékenységeket is megvalósít, többek között  téli ártéri takarításokat, iskolai/óvodai szemléletformáló rendezvényékeket, műhelymunkákat, monitoringot is vállalnak.

search icon