Újabb Miyawaki-erdővel a zöldebb fővárosért
Újabb Miyawaki-erdővel a zöldebb fővárosért

Idén karácsonykor nem csak a fenyő jut főszerephez: 240 őshonos és ellenálló fa- és cserjefajt számláló Miyawaki-minierdő ültetésével folytatja tavalyi projektjét a Zwack Unicum a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel, valamint a 10 millió Fa Alapítvánnyal karöltve. Az egyedülálló, gyorsan növő, sűrű növénytársulás a Nehru parton, a Bálna szomszédságában szolgálja a városlakók jóllétét, többek közt a szennyezett levegő szűrésével és az esztétikus, zöldkörnyezet urbánus közegben való megteremtésével.

A Zwack Unicum elkötelezett a város zöldítése mellett. Így jött létre a második Miyawaki-minierdő telepítésének együttműködése, miután tavaly áprilisban a Boráros téren teremtettek „minitüdőt” őshonos növényfajokból a cég támogatásával. A vállalat hisz abban, hogy az őshonos fák és cserjék telepítésével a biodiverzitás is szerepet kap, valamint hogy egy minerdő oázisként funkcionálhat a zajos és forgalmas városrészben.

A Miyawaki-minierdő nevét a nemrég elhunyt japán botanikusról és növényökológusról, Miyawaki Akiráról kapta. Árnyékot ad, hűt, párásít, megköti a port, megfogja a csapadékot és légszűrő képességgel is bír. A halmozottan hatékony, nagyvárosi zöldfelület 20-30 év leforgása alatt ipari mennyiségű szén-dioxidot képes megkötni, emellett élőhelyként szolgál létfontosságú rovaroknak és egyéb élőlényeknek, nem utolsósorban pedig a természet közelségének megnyugtató hatásával növeli az életminőséget.

Fotó: Pongrátz Anita

A Nehru parti erdőben a 180 fa és 60 cserje mulcsolását, ültetését, öntözését, valamint a kerítés létesítését ezúttal is a legtöbb hazai Miyawaki-erdő születésénél szakértelmével közreműködő 10 millió Fa Alapítvány végzi. A FŐKERT Nonprofit Zrt. 40 m2 területet biztosított a projekt számára, de előkészítésként földcserét és gyökéraktivátort is adott a december közepi ültetéshez.

Az élővilág, így az erdők ökoszisztémájának védelme a Planet Budapest 2023 Your Planet elnevezésű kiállításán kiemelt figyelmet kapott, ahol a gyermekek számára is érthető és átérezhető módon volt közvetítve, hogy milyen lépésekre lenne szükség bolygónk megóvásához.

Forrás: ACG Reklámügynökség Kft.
Kiemelt kép: Pongrátz Anita

search icon