Újabb öt aggregátort vettek nyilvántartásba
Újabb öt aggregátort vettek nyilvántartásba

Az aggregátorok, mint új piaci szereplők, áprilistól léphettek színre, az akkor nyilvántartásba vettek mellett pedig most újabb öt szervezettel bővült a hazai aggregátorok listája a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye szerint.

Az aggregátorok olyan piaci szereplők, melyek célja, hogy a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők piacra lépését lehetővé tegyék. Ilyenek a most még végfelhasználóként definiált fogyasztók, a háztartások, a társasházak vagy épp a kisvállalati szektor.

Ezek termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac.

A „Tiszta energia minden európainak” uniós jogszabálycsomag átültetéseként 2021. január 1-jével hatályba lépett hazai törvénymódosítások új szereplők belépését tették lehetővé a villamosenergia-piacon. Ezek az energiaközösségek és az aggregátorok, melyek nyilvántartását és felügyeletét a MEKH végzi.

A fenntartható fejlődés és a körkörös gazdaság kialakításához elengedhetetlen az energiaszektor egészének optimalizálása. Olyan innovatív megoldásokra van szükség, amely amellett, hogy fogyasztó- és klímabarát, eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek és segíti a megújuló alapú energia integrációját.

A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik meg decentralizáltan, amit az is bizonyít, hogy ma már 72 ezer lakossági felhasználó üzemeltet kisméretű naperőművet. Ezeknek a termelőknek a tevékenységét célszerűbb nagyobb rendszerekben kezelni, mert nem hatékony a velük való, egyesével történő üzleti kapcsolattartás.

Mint a közlemény írja, a megújuló technológiák jelentős része időjárástól függően képes a termelésre, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő rugalmasság legyen a rendszerekben. A kis szereplők aggregálása ebben a tekintetben komoly potenciált hordoz.

Jelenleg hét aggregátor szervezet kérte nyilvántartásba vételét a MEKH-től. A hivatal a benyújtott dokumentumokat megvizsgálta és kiadta a szükséges határozatokat. Az aggregátorok – várhatóan tovább bővülő – listája elérhető a MEKH honlapján.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon