Ukrajna egymilliárd fát készül ültetni 2025-ig
Ukrajna egymilliárd fát készül ültetni 2025-ig

Nagyszabású erdősítési program vette kezdetét északkeleti szomszédunknál, mely az első három évben egymilliárd fa elültetését célozza. Az ambiciózus tervet az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij jelentette be alig néhány nappal a COP26 klímacsúcs zárása után.

A fásítás célja egyrészről az, hogy minél több szén-dioxidot tudjanak megkötni, másrészt pedig az, hogy ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait. A vállalással az Európai Unió kezdeményezésébe csatlakoznak, mely hárommilliárd fa elültetését tűzte ki célul a következő 10 évre.

A rendelkezésre álló adatok szerint Ukrajna területének nagyjából 16%-át borítják erdők, a szakértők szerint pedig a klímaváltozás már tapasztalható negatív hatásainak enyhítéséhez további 3-4% erdősítésére lenne szükség. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, több okból sem.

Egyrészt az ország nyugati felén a felmelegedés hatására illetve ennek nyomán az alacsonyabb talajvíz okán hatalmas területeken kezdek el kiszáradni az erdei fenyők, melyek a leggyakoribb fajnak számítanak a Kárpátok Ukrajnához tartozó részein. Másrészt egyes szakemberek szerint a fásítási program céljai irreálisak.

Ahogy Bogdan Prots természetvédelmi szakértő mondja az Euronews riportjában, egyetlen másodperc alatt 10 fát vagy 200 palántát kellene elültetni, hogy az ütemterv tartható legyen, ez azonban technikailag nem lehetséges.

search icon