Ültess fákat online – használd az Ecosiát!
Ültess fákat online – használd az Ecosiát!

Tudtad, hogy már online is ültethetsz fákat? Nem kell más hozzá csak lecserélni a jó öreg Google-t egy fiatal keresőre, és rendszeresen használni azt nap mint nap. Ez az Ecosia kereső, amivel a böngésződből tehetsz a környezetért.

Az Ecosia egy német startup tulajdona. A kereső tulajdonosai a Google-hoz hasonlóan az oldalukon elhelyezett hirdetésekből és reklámokból tartják fenn magukat. Ám ennek a bevételnek a jelentős része nem a tulajdonosok zsebében landol, hanem gyökeret ereszt: a tulajdonosok jelentős összegeket fordítanak az erdőirtások elleni harcra. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy körülbelül minden 50. keresés után jön össze elég összeg egy újonnan ültetett facsemetére.

Szervereik 100%-ban megújuló energiával üzemelnek, ezzel keresésenként egy teljes kilogramm szén-dioxiddal kevesebb kerül az atmoszféránkba. A kereső teljes mértékben biztonságos is, nem tárolnak egyetlen személyes vagy keresési adatot sem.

Ahogy beüzemelted, azt fogod tapasztalni, hogy ez a kereső felépítésben, funkciókban is hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint amit eddig használtál, hiszen az Ecosia rendszere amúgy a Microsoft Bing keresőmotorján alapszik.

Az adataidat nem osztják meg és nem adják el harmadik félnek, bár a többi keresőhöz hasonlóan itt is megjelennek releváns hirdetések a találati lista tetején. Adataidat – a Google, Bing és más keresőkkel ellentétben – transzparens módon kezelik, nem naplózzák a preferenciádat, és 7 napon belül anonimizálják a kereséseidet. Az Ecosia tehát amellett, hogy környezetbarát, még biztonságos is.

Ha Chrome vagy Firefox felhasználó vagy, akkor telepítheted bővítményként, vagy egyszerűen át is kapcsolhatod az alapértelmezett keresőmotort az Ecosia-ra. Ha nem akarod telepíteni, akkor használd csak simán az ecosia.org oldalt a kereséseidhez. Mindeközben pedig a jobb felső sarokban nyomon követheted, hogy kereséseiddel eddig hány fa elültetéséhez járultál hozzá.

(Forrás: xforest.hu Kép: pexels.com)

search icon