Űrszemét csapódik a Holdba
Űrszemét csapódik a Holdba

Három tonnás rakétadarab csapódik ma a Holdba, mely óriási krátert alakít majd ki az égitest felszínén. Az űrben szabadon száguldó rakétamaradvány 9300 km/h-ás sebességgel ütközik majd égi kísérőnk sötét oldalába.

Az esemény újra rávilágít az űrszemét problémájára, melyről korábban mi is többször írtunk. Jelenleg is több mint 130 millió űrszemét lebeg felettünk, ami már csak azért is komoly gond, mert akár egy apró darab is súlyos károkat tud okozni az űreszközökben.

Ebből a rengeteg hulladékból majdnem 500 olyat tartanak számon, melyek legalább 2 maximum 10 tonna tömeggel rendelkeznek, és egy ilyen lehet a mostani, 3 tonnás darab is. Erről egyébként a szakértők egy része azt gondolja, hogy egy tíz éve felbocsátott kínai rakéta maradványa lehet, az ázsiai ország azonban tagadja, hogy tőlük származna az objektum.

Az űrszemétről jó tudni, hogy a Földön többé-kevésbé védettek vagyunk tőlük, ugyanis legnagyobb részük a légkörbe belépve a súrlódás következtében egyszerűen elég. Az olyan nagyobb objektumok esetében, mint például egy űrállomás, elképzelhető, hogy egyes darabok a felszínt is elérik, ezek azonban irányított zuhanások és legtöbbször a nyílt óceánon, lakott területektől távol történik.

Szemben bolygónkkal, a Holdnak nincs számottevő légköre, így felszínére akadálytalanul csapódhat be az űrszemét. Ráadásul az időjárás, a légkör és ebből fakadóan az erózió hiánya miatt a becsapódási kráterek hosszú ideig megmaradnak.

search icon