Üvegházhatású gáz szabadult fel egy brit szélerőműpark munkálatai során
Üvegházhatású gáz szabadult fel egy brit szélerőműpark munkálatai során

A 3 milliárd fontot érő Seagreen, amely 27 km-re található Skócia Angus partjaitól. Most több ott dolgozó munkásnak át kellett költöznie egy másik platformra, miután kén-hexafluorid (SF6) szivárgott ki egy építési művelet során.

A Seagreen az SSE és a TotalEnergies közös vállalkozása, a platformot pedig a Petrofac szakvállalkozó irányítja. A projekt Skócia legnagyobb és a világ legmélyebben fekvő, rögzített fenekű tengeri szélerőműve lesz, amikor elkészül, és várhatóan 2023 közepén kezdi meg kereskedelmi üzemét.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége a legkárosabb üvegházhatású gáznak tartja a kén-hexafluoridot. Ez az anyag a légkörbe jutva káros hatással lehet a környezetre és a közelben tartózkodó emberek egészségére is, nagy koncentrációban légzési problémákat okozhat.

Ez az anyag az egyik leghatásosabb üvegházhatású gáz, amelyet ismerünk

– nyilatkozta korábban a National Grid nevű szervezet.

Két munkás éppen a berendezéseket ellenőrizte, amikor hangos zajt hallottak. Az eset júniusban történt, és az északi-tengeri szakszervezeti tag, Jake Molloy, az RMT tagja hozta nyilvánosságra. A Petrofac szerint az incidens során csak 11 kg szigetelőgáz szabadult fel, és a munka 12 óra elteltével a szokásos eljárások szerint újraindult.

A Petrofac szóvivője elmondta, hogy a szabványos rendszereket és eljárásokat azonnal aktiválták, és elővigyázatosságból korlátozták a honlaphoz való hozzáférést. Bár a CO2-egyenérték mennyisége nem érte el a jelentési küszöbértéket, a Petrofac dokumentálta és megosztotta az összes adatát az eset kapcsán.

Az építési fázisért felelős SSE szóvivője elmondta, hogy a jelenleg építés alatt álló Seagreen projekthez szánt transzformátor kapcsolóberendezések beszerzésére vonatkozó szerződés aláírásának időpontjában nem állt rendelkezésre olyan SF6-mentes alternatíva, amely képes lenne az alkalmazás szempontjából hasonlóan hatékonyan működni.

Az energetikai vállalatok mára már gyakran megpróbálnak alternatívákat találni az SF6 helyett, amely Európában betiltott, kivéve az energiatermelésben való felhasználást, ahol szigetelőgázként használják a kapcsolóberendezésekben.

(forrás: theguardian.com)

search icon