Üzembe helyezték Ausztrália legnagyobb mikrohálózatát

Üzembe helyezték Ausztrália legnagyobb mikrohálózatát
Üzembe helyezték Ausztrália legnagyobb mikrohálózatát

A nyugat-ausztráliai Kalbarri tengerparti várost mostantól egy 100%-ban megújuló energiával működő intelligens mikrohálózat láthatja el energiával.

A Western Power állami elosztóvállalat és a Synergy áramszolgáltató vállalat által közösen kifejlesztett mikrohálózat 1,6 MW szélerőműből, 1 MW tetőtéri napenergiából és egy 5 MW/4,5 MWh kapacitású tároló akkumulátorból áll.

Célja, hogy javítsa az áramellátás megbízhatóságát a városban, amelynek mintegy 1500 lakosa van, és amely népszerű turisztikai célpontként évente több mint 100 000 látogatót fogad.

A kalbarrii mikrohálózat előkészíti az utat a megújuló energiát hasznosító megoldások szélesebb körű elterjesztéséhez a város lakossága számára.

A mikrohálózat, amely a maga nemében a legnagyobbnak számít Ausztráliában, csatlakozik a fő villamosenergia-hálózathoz, de képes elszigetelten is működni. Intelligens felügyeleti berendezéseket használ, amelyek alkalmasak arra, hogy észleljék a rendszerben fellépő hibát, és ezredmásodperceken belül reagáljanak a város áramellátásának fenntartására – még pillanatnyi kiesések esetén is.

Moduláris felépítésének köszönhetően a jövőbeni megújuló energiaforrások is integrálhatók hozzá a későbbiekben, amint azok elérhetővé válnak.

A kalbarrii mikrohálózat fontos lépés a helyi közösség energiaellátásának megbízhatósága felé, egyúttal előkészíti az utat a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos megoldások szélesebb körű elterjesztéséhez Ausztráliában, ezzel példát mutatva az egész világnak.

Forrás (smart-energy)

search icon