Vajon elegendő, ha a légitársaságok fenntarthatósági vállalásokat tesznek?
Vajon elegendő, ha a légitársaságok fenntarthatósági vállalásokat tesznek?

Megjelent az Air France-KLM 2020-as Fenntarthatósági Jelentése, mely kitér a csoport fenntartható fejlődéssel kapcsolatos vállalásaira is.

A kizárólag digitális formában létező jelentés összefoglalja azokat a stratégiákat és lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Air France-KLM Csoport véghez vigye a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos vállalásait, és vezető szerepe legyen Európában a fenntartható repülésben.

Kérdés persze, hogy mennyire lehet realitás a fenntartható repülés. A légitársaságok egyre-másra számolnak különféle fenntartható üzemanyagokkal kapcsolatos előrelépésekről, karbonsemlegességi vállalásokról, azonban az tény, hogy jelenleg még igen magas kibocsátással bír az iparág.

Ehhez képest viszonylag kevés nemzetközi vagy állami klímaváltozás-fókuszú szabályozás érinti a területet. Ezek között egy ritka pozitív példa lehet, hogy Franciaországban hamarosan kivezethetik a rövidtávú repülőutakat, melyek kiváló alternatívája a nagy sebességű ám jóval alacsonyabb kibocsátású vasút.

A pandémia a légiközlekedést is nehéz helyzetbe hozta, az elmúlt évben az iparágnak történelme legnagyobb krízisével kellett szembe néznie. A gazdasági nehézségek ellenére az Air France-KLM Csoport nagy figyelmet fordított arra, hogy a karbonlábnyom-csökkentéssel kapcsolatos vállalásait véghez vigye.

2030-ra a Csoport a 2005-ös szint felére csökkenti az egy utaskilométerre vetített szén-dioxid-kibocsátást, a földi üzemelés pedig teljesen karbonmentes lesz. Ennek elérése érdekében rövid-, közép-, és hosszútávú stratégia is készült, ennek része a flottamegújítás, a fenntartható forrásból származó üzemanyag minél nagyobb arányú használata, és a környezetvédelmet is szem előtt tartó eljárások kidolgozása a pilóták számára.

A Csoport emellett a társadalmi felelősségvállalási programjában ismét megerősítette elköteleződését az egyenlőség mellett. Minden taglégitársaság gyakorlatban is lépéseket tesz a sokszínűség és a befogadás érdekében, hogy mindenki számára egyenlő feltételeket biztosítson.

A légitársaságoknak, repülőgépgyártóknak, repülőtereknek, utasoknak, partnereknek együtt kell dolgoznia, hogy Földünk védelme érdekében megteremtsük a holnap légiközlekedését, amely fenntartó, felelősebb, mint ma és továbbra is összeköti az embereket a világban.

–mondta Benjamin Smith, az Air France-KLM vezérigazgatója

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon