Felszállt az első hosszútávú járat, melyet bioüzemanyag hajt
Felszállt az első hosszútávú járat, melyet bioüzemanyag hajt

Az Air France-KLM kedden felszállt Párizs-Montréal járata az első hosszútávú járat, mely fenntartható üzemanyagot használt.

Ugyan csak a gép az összes üzemanyagának 16%-át tette ki a használt sütőolajból előállított keverék, ez így is óriási előrelépés és jól jelzi a légitársaságok azon törekvéseit, melyek a szektor jelenlegi hatalmas kibocsátásának visszafogására irányulnak. Az ilyen irányú lépéseket az is motiválja, hogy a kormányok világszerte egyre szigorúbb kibocsátáscsökkentési szabályokat hoznak.

A gép felszállása alkalmából rendezett eseményen mások mellett megjelent Jean-Baptiste Djebbari, francia közlekedési miniszter is, aki szerint az alternatív üzemanyagok használata azt bizonyítja, hogy „létezik egy más út is”.

Persze ez az út még nagyon hosszú odáig, hogy fenntartható repülésről beszélhessünk. Egy környezetvédő szervezet szerint fontos, hogy az iparág kísérletezzen alternatív üzemanyagokkal, de közben látni kell, hogy „nem készítünk annyi sült krumplit” hogy a repülés irdatlan üzemanyagigényét sütőolajból fedezhetnénk.

Mások szerint sem a bioüzemanyagok bekeverése a valódi megoldás. ahogy Agathe Bounfour, a Climate Action Network franciaországi képviselője mondja, az igazi előrelépés az lenne, ha az éghajlati célok elérése érdekében csökkentenénk a légi forgalmat.

Ezzel együtt az Air France-KLM célja az, hogy 2030-ra az összes felhasznált üzemanyagának 5%-át fenntartható forrásból fedezze.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Independent)

search icon