Vállalati ESG jelentések – podcast ajánló
Vállalati ESG jelentések – podcast ajánló

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a vállalati ESG jelentésekről beszélgetnek. Különösen nagy kihívást jelent ezen a területen, hogy továbbra is hiányoznak a konkrét sztenderdek, irányelvek és riportolási minimumok. Emiatt a vállalatok nagyjából úgy alakíthatják ESG jelentéseiket, hogy a pozitívabb mutatókat domborítsák ki, a lesújtóbb képet festő adatokat pedig háttérbe szorítják.

Emiatt az elsődleges feladat nem feltétlenül a legszigorúbb irányelvek lokális szinten való bevezetése (persze ennek is van értéke), hanem sokkal inkább a globális minimumok lefektetése. Ez igaz mind a környezetvédelmi, mind a társadalmi és a vállalatirányítási területekre.

A vállalati karbonlábnyom kiszámításához például különféle protokollok viszonylag kidolgozott és pontos módszertant kínálnak. A vállalati szinten az egyik leginkább elterjedt módszertan, az Üvegházgáz Protokoll (WBCSD/WRI, 2004, 2011) a szénkibocsátás három különböző csoportját (Scope) javasolja számszerűsíteni. Az adásban bemutatásra kerül a három csoport és arról is szó esik, hogy milyen trendek látszanak a különböző csoportok fontosságával kapcsolatban.

Természetesen a karbonlábnyom méretének és összetételének mérése jelentős nehézségeket vet fel. Ez egy olyan komplexitású feladat, ami a legtöbb nagyvállalatnak is problémás. Itt jönnek a képbe a fintechek, akik könnyen integrálható Software-as-a-service (SaaS) szolgáltatásokkal, az emissziók mérésére és nyomon követésére alkalmas technológiai platformokkal és személyre szabott tanácsadással segítik a vállalatokat a területen való navigálásban. A következő héten közülük mutatunk majd be néhányat. (fintech.hu)

search icon