Valójában nem a szú rágja az asztal lábát
Valójában nem a szú rágja az asztal lábát

Közkeletű tévedés, hogy a szú támadná meg a bútorok és az épületek kezelt faanyagait. Ők valójában az erdőkben aktívak, az élő fákat pusztítják.

A szúrágta bútorokért valójában egy álszúféle tehető felelőssé, melyet kis kopogóbogárnak és faféregnek is neveznek. A faj, melynek a valódi szúhoz nem sok köze van, a fába rakja petéit, melyek kikelésük után járatokat rágnak, a kikelésig tartó folyamat pedig akár egy évnél tovább is tarthat. A jellegzetes percegő kopogó hang az álszú hímek párkereső nótája, melyet a hím úgy kelt, hogy fejét ütemesen a járat falához üti.

Az igazi szú, mely az ormányosbogarak csoportjába tartozik kizárólag még élő de már beteg fákat pusztítja, elképesztő hatékonysággal. Közép-Európában évente 40-60 millió köbméternyi fenyőfa pusztulásáért felelősek, ráadásul a klímaváltozás kedvez a terjedésüknek, mert a melegebb környezetben gyorsabban szaporodnak és a fák ellenállóképessége is gyengül.

A gyűlölt szú tehát valójában az álszú, de az igazi szú talán még sokkal nagyobb károkat képes okozni. A szú mellett sajnos más rovarok is vannak, melyek nagy ütemben pusztítják az erdőket.

(telex)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon