Valósidejű térképen követhető a világ légszennyezettsége

Valósidejű térképen követhető a világ légszennyezettsége
Valósidejű térképen követhető a világ légszennyezettsége

Magyarországon napok óta emelkedik a szennyező anyagok aránya a levegőben. Október 30-án Kazincbarcika, Sajószentpéter, Nyíregyháza és Dorog levegőjét minősítette veszélyesnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Érdemes ezért rákattintani a WAQI.INFO oldalon található valósidejű légszennyezettségi világtérképre!

Ha ránagyítunk az oldalra (vagy a jobb felső sarokban beírjuk a keresőablakba a településünk nevét), azt láthatjuk, hogy jelenleg milyen a helyzet lakóhelyünkön vagy ahová utazni szeretnénk. Amennyiben településünk rendelkezik levegőminőség ellenőrző állomással, máris megkapjuk az aktuális értéket, a levegőminőségi előzményeket.

Másrészt pedig azért hasznos ez a honlap, mert a légszennyezettség nem áll meg az országhatárokon, hanem bizony a széljárás továbbíthatja. Ezért tud segítség lenni a World Air Quality Forecast menüpont, amely a széljárásnak megfelelően négynapos előrejelzést mutat.

A légszennyezettséget a térképen többféle színnel jelölik: a zöld jó, a sárga elfogadható levegőminőséget jelent. A narancs szín az érzékeny emberek számára kockázatos szintet mutatja, míg a vörös szín már mindenki számára káros. A lila szín már egészségügyi vészhelyzet szintje, a bíbor szín pedig olyan helyeket jelöl, ahol semmilyen szabadtéri tartózkodás és tevékenység nem ajánlott.

A non-profit waqi.info projekt 2007-ben indult el Kínában, máig adományokból tartja fenn magát. Jelentéseket kapnak a világ 130 országának 2000 nagyvárosából 30 ezer mérőállomástól, ezeket a waqi.info illetve az aqicn.org oldalakon lehet megnézni.

Természetesen a valósidejű levegőminőségi térképet le is lehet tölteni alkalmazásként, hogy tudjuk, mikor mehetünk futni a szabadba, és mikor volna tanácsosabb inkább otthon maradni.

(Forrás: 365.reblog.hu Kép: a térkép egy részlete)

search icon