Válságban születnek az innovációk – Technológiák a klímaváltozás ellen – Podcast ajánló
Válságban születnek az innovációk – Technológiák a klímaváltozás ellen – Podcast ajánló

2030-ra 62 milliárd tonnára emelkedik az emberiség által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége. Ennek a mennyiségnek csupán 60%-át tudjuk majd ellensúlyozni a már rendelkezésre álló technológiák segítségével, a maradék 40%-ot új technológiáknak kell majd kompenzálniuk. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy milyen új technológiák segíthetnek a klímaváltozás megfékezésében.

Miközben a pénzügyi szektor szereplői egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel reagálnak a klímaváltozásra, folyamatosan jelennek meg innovatív technológiák, amelyek a klímaválság elleni harcot hivatottak segíteni. A befektetők az ígéretes startupokban a jövő lehetséges fenntarthatósági bajnokait látják, ezért egyre nagyobb összegekkel támogatják ezeket a cégeket.

A világ leggazdagabb emberei is részt vesznek a folyamatban. Bill Gates és Jeff Bezos is nagy összegeket szántak már fenntarthatóságra, Gates pedig könyvet is írt a kibocsátások csökkentésének lehetőségeiről. Szerinte a klíma technológiai szektorban idővel 8-10 akkora cég jön majd létre, mint az elektromos járműveiről ismert Tesla.

A befektetési trendek is a jövőálló technológiák felé mutatnak

A terület iránti érdeklődést az is mutatja, hogy a klíma technológiai cégek 2022-ben 70 milliárd dollár befektetést kaptak különböző kockázati tőkealapoktól, ami 89%-os emelkedést jelent a 2021-es rekordhoz képest. Mindezt egy olyan évben sikerült elérni, amikor a technológiai szektorok többsége meredek esést könyvelhetett el a 2021-es csúcsok után. Jelenleg az amerikai vállalatok kapják a legtöbb befektetést, de Kína, Európa, és India is jelentős szeletet mondhat magáénak a befolyt összegekből. Vagyis a világ szuperhatalmai versengenek egymással a klíma technológiai versenyben.

A legtöbb pénzt a szén-dioxid tárolására alkalmas technológiákba fektették, de a megújuló energiák, a fenntartható élelmiszerek és mezőgazdasági újdonságok, valamint a fenntartható közlekedés is közkedvelt témák voltak. Emellett a karbonkreditek piaca és a körkörös gazdasággal foglalkozó klíma technológiai cégek is erős évet zártak. (fintech.hu)

search icon