Van egy kis bökkenő a moduláris atomerőművekkel
Van egy kis bökkenő a moduláris atomerőművekkel

Az atomenergia új korszakának zászlóvivőiként üdvözölt kis moduláris reaktorok (SMR) által nyújtott megoldás talán mégsem az, amit az emberiség keres. Egy frissen megjelent tanulmány szerint az SMR-ek által termelt villamosenergia egységenként akár 30-szor több radioaktív hulladékot termel, mint a hagyományos reaktorok.

A kis moduláris reaktorok mellett szóló érvek között leginkább az olcsóságuk, a biztonságosságuk és a könnyű felépítésük szól. Utóbbit jól példázza, hogy gyárakban is előállíthatók lesznek szemben a mai hatalmas könnyűvizes reaktorokkal, amelyeket a helyszínen építenek.

A napokban a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány azonban arról számol be, hogy az olvadt sóval és nátriummal hűtött SMR-ek a mai erőművekhez képest rengeteg radioaktív hulladékot termelnek majd. Ezek semlegesítése komoly feladatnak ígérkezik, a tárolható végtermék rossz kezekbe kerülve pedig akár kisebb hatóerejű bombák előállítására is használható lesz.

Az SMR-ek elsősorban az Egyesült Államokban jelenthetnek hulladékelhelyezési kihívást, az ország ugyanis már nincsen hosszú élettartamú, a nukleáris hulladék végleges tárolására alkalmas létesítmény.

Még ha lenne is robusztus hulladékkezelési programunk, úgy gondoljuk, hogy az SMR-hulladék egy részének kezelése sok kihívást jelentene.

– mondta Lindsay Krall, a tanulmány vezető szerzője

(Reuters)

search icon