Védelmet kapnak az amerikai korallok
Védelmet kapnak az amerikai korallok

Az Egyesült Államok több ezer négyzetkilométernyi korallzátony védelem alá helyezését tervezi a Csendes-óceáni és a Karib-tengeri térségben, melyeket egyre súlyosabban veszélyeztet a klímaváltozás.

Mintegy 16 ezer négyzetkilométernyi tengeri élőhely kerül fel a veszélyeztetett élőhelyek listájára, mely ugyan nem fogja közvetlenül megvédeni a korallokat, de egy esélyt legalább kapnak a túléléshez.

A kritikus élőhely megjelölés nem fogja megvédeni a korallokat az éghajlatváltozástól, de megakadályozza a potenciálisan pusztító tevékenységeket ezeken az élőhelyeken.

Andrew Baker a Miami Egyetem tengerbiológusa

Ez nagyjából azt jelenti, hogy az olyan tevékenységek mint a fenékhálós halászat tilosak lesznek. Így a korallok ellenállóképessége megnő majd, így remélhetőleg ellen tudnak majd állni a klímaváltozás olyan hatásainak is, mint például a tengerek savasodás.

Ez már csak azért is fontos lenne, mert csupán az Egyesült Államokban nagyjából évi 3 milliárd dollár gazdasági haszon keletkezik a zátonyok ökoszisztémáinak köszönhetően.

A gyors cselekvés létfontosságú, hiszen például egy friss jelentés szerint a floridai partvidék eredeti korallmennyiségének csupán 2%-a maradt meg, míg a karibi térség koralljait épp betegség tizedeli.

Nem állítom, hogy a floridai zátonyok az utolsókat rúgják, de ha hamarosan nem teszünk valamit, akkor ez várható.

-mondta Baker

Forrás: Guardian

search icon