Végveszélyben lévő madarat lőttek ki a Hortobágyon
Végveszélyben lévő madarat lőttek ki a Hortobágyon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a Hortobágyi Nemzeti Park területén november 5-én találtak egy elpusztult vörösnyakú ludat. Az állat testében ólomsörét volt, így nyilvánvaló, hogy egy óvatlan vadász végzett vele.

A vörösnyakú lúd a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a sérülékeny besorolású fajok közé tartozik, világállománya csökkenő, mindössze 18 000-19 000 pár. Hazánkban ritka vendég volt korábban, azonban a klímaváltozás következtében fokozatosan nyugatra tolódik a faj átvonuló- és telelőterülete.

Mivel állományai elsősorban a Tiszántúlon találhatók meg, így kiemelt jelentősége lenne a területen a vadászati korlátozásnak, már csak azért is, mert a fokozottan védett lúdfaj szinte minden alkalommal a vadászható nagylilik csapataihoz társul. Ráadásul a repülő csapatokban a fokozottan védett vörösnyakú ludat és a kis liliket még a faj specialistái sem tudják minden esetben 100%-os biztonsággal beazonosítani.

Mint az MME írja, az eset azután történt, hogy az Agrárminisztérium lazított a vadászati szabályozáson, megszüntetve az eddig a Tiszántúlon érvényben lévő szűkített vadászidényt. Az új rendelet az egész ország területén egységesen október 1-től teszi lehetővé a vadlúdvadászatot, míg ez az érintett területeken korábban december 1. és január 31. között volt lehetséges.

Az elpusztult vörösnyakú lúd a Hortobágyon – Fotó: MME

A dátumok sajnos pont egybevágnak a vörösnyakú ludak tartózkodásával. Publikált kutatások alapján a vörösnyakú lúd október végén érkezik a térségbe, a vonulási csúcs általában novemberben észlelhető, decemberben pedig jelentősen lecsökken az állományuk, tehát a korábbi vadászati szabályozás megfelelő védelmet nyújtott számára.

Az MME szerint a szabályozás megváltoztatása, a vadászati szezon szűkítése, illetve a vadlúdvadászat tiltása az érintett Natura 2000-res területeken nagy lépés lehetne a faj védelmében. Ezen túlmenően többek között kezdeményezik a vörösnyakú ludak fajmegőrzési tervének elkészítését, és közös (vadászati, mezőgazdasági és természetvédelmi szakmai) program beindítását az illegális lelövések megelőzése érdekében.

search icon