Ventilátor vagy légkondicionáló – melyik megoldás a fenntarthatóbb?

Ventilátor vagy légkondicionáló – melyik megoldás a fenntarthatóbb?
Ventilátor vagy légkondicionáló – melyik megoldás a fenntarthatóbb?

Közeleg a nyár, és valószínűleg kánikula várható. Természetesen szeretnénk, ha otthonunkban kényelmesen érezhetnénk magunkat, de mi a legjobb módja ennek? Tényleg fel kell kapcsolni a légkondicionálót, vagy egy egyszerű elektromos ventilátor is elég lehet? És ami még fontosabb, melyik megoldás a fenntarthatóbb?

Az energiatakarékosság természetesen több okból is nagyon fontos. Először is az emelkedő árak miatt, másodszor, a kereslet növekedésével (az emberek elektromos autókat, nagyobb teljesítményű számítógépeket vásárolnak stb.) az elektromos hálózatok egyre jobban megterhelődnek, és ehhez nem szeretnénk a kelleténél nagyobb mértékben hozzájárulni.

Végül pedig a legfontosabb, hogy fenntartható életmódot folytassunk, és csökkentsük a szénlábnyomunkat. A személyes kényelem azonban nem elhanyagolható kérdés.

Egy új nemzetközi tanulmány a Sydney Egyetem vezetésével modellezést és költség-haszon elemzést végzett annak megállapítására, hogy a légkondicionálókat érdemes-e elektromos ventilátorokkal kombinálva használni a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében.

A kutatók meglepő eredményeket tártak fel – Ausztráliában egy átlagos évben például egy rendszeresen használt, olcsó ventilátorral mintegy 70 %-kal lehetne csökkenteni a belső terek légkondicionálóval történő hűtésének áramfogyasztását és az ezzel járó költségeket.

A ventilátorok sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a légkondicionálók. Ami a legfontosabb, hogy jól keverik a levegőt, ezáltal a légkondicionált levegő cirkulál, ezzel segítve a légkondicionáló rendszer hatékony működését. A kutatók megállapították, hogy a ventilátorok üzemeltetése a légkondicionáló alkalmi használata mellett 5592 GWh-ról 1344 GWh-ra (76%) csökkentette az energiafogyasztást, a kapcsolódó károsanyag-kibocsátás pedig 5091 kilotonnáról 1208 kilotonnára csökkent.

A ventilátorok rendkívül olcsók, egyszerűek és hatékonyak, és segítenek abban, hogy kevesebb energiát igénylő légkondicionálót használjunk. Mindannyiunknak meg kell találnunk a mindennapokban a környezetbarát lehetőségeket, és ez egy könnyen megvalósítható módja ennek.

Forrás (technology.org)

search icon