Veszélyeztetné a természetet az új GMO-kkal az Európai Parlament
Veszélyeztetné a természetet az új GMO-kkal az Európai Parlament

Az Európai Parlament néhány nappal ezelőtt szoros szavazással támogatta az Európai Bizottság javaslatát, amely a génmódosított szervezetek új generációjának széleskörű deregulációjára irányul. A parlamenti képviselők többsége megszavazta, hogy az új GMO-kat kivonják az élelmiszer- és környezetbiztonsági ellenőrzések és a felelősségre vonási folyamatok alól, a nem tesztelt új GMO-k kibocsátásával azonban veszélybe sodorják a természetet. 

Az Európai Parlament olyan jogszabályjavaslatot támogatott, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy az új GMO-kat az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata nélkül hozzák forgalomba. A javaslat emellett mentesíti az új GMO-kat értékesítő vállalatokat és az azokat termesztő gazdákat a felelősség alól, ha bármilyen kár keletkezik. Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa élelmiszerügyi kampányfelelőse úgy véli, az Európai Parlament képviselőinek többsége teljesen elfelejtette, hogy a kötelességük a választópolgárok jogainak védelme lenne, nem az ipar újra és újra előforduló megajándékozása.

A Parlament döntése az új GMO-k széleskörű deregulációjának jóváhagyásáról újabb súlyos csapást jelent Európa-szerte a gazdák és a környezet számára azok után, hogy nemrégiben visszavonták a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendeletet – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. Bár a Parlament megpróbálja korlátozni az új GMO-k szabadalmát, a javaslat továbbra is kiteszi a gazdákat és a nemesítőket a legnagyobb agrárvállalatok szabadalomsértési pereinek. 

Sovány vigasz, hogy a Parlament részben meghallgatta a gazdák és a fogyasztók aggodalmait, és kiegészítette a Bizottság javaslatát egy új GMO-címke bevezetésével és az átláthatósági követelmények előírásával a teljes élelmiszerláncban. A jelenlévő magyarországi képviselők – összhangban a génmódosított szervezetekre vonatkozó másfél évtizedes hazai politikai konszenzussal – nem szavazták meg az új GMO-k deregulációját célzó javaslatot, ám sajnos ez nem volt elegendő ahhoz, hogy az Európai Parlament is a javaslat ellen szavazzon – fűzte hozzá Fidrich Róbert.

Ez a döntés még nem tesz pontot az Európai Bizottság javaslatáról szóló vita végére. Az EU Tanács, a Parlament és a Bizottság egyeztetni fog a javaslatról, így egy csekély esélyt adva arra, hogy a GMO-mentességért küzdő tagállamok (mint Magyarország) érvényesítsék érdekeiket.

Környezetünk óvása az egész emberiség közös érdeke. Mindez kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége
Kiemelt kép: Canva

search icon