Visszaváltható lesz Ausztriában a műanyag flakon és az alumíniumdoboz
Visszaváltható lesz Ausztriában a műanyag flakon és az alumíniumdoboz

Ausztriában visszaválthatóak lesznek a műanyag flakonok és az italos alumíniumdobozok, amikre 25 centes betétdíjat vezetnek be 2025-től. Az intézkedés első részleteit Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter Robert Nagele és Philipp Bodzenta, az Einwegpfand támogató egyesület képviselőivel együtt ismertette csütörtök délelőtt.

Kivételt képeznek a tejesüvegek és a tejjel kevert italok dobozai, mert ezek higiéniai szempontból problémát jelenthetnek. A rendszer minden olyan dobozra és palackra érvényes aminek az űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb 3 liter, de a betétdíj csak akkor illeti meg a vevőt, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák az adott üzletben. 

Annak érdekében, hogy a visszavételi hálózat a lehető legsűrűbb legyen, nemcsak a szupermarketekben, hanem az olyan csomópontokon is lesznek automaták, mint a vasútállomások vagy a hulladékgyűjtő központok. A visszaváltó automaták telepítését – amelynek darabja körülbelül 20 000 euróba kerül – a kormány összesen 80 millió euróval támogatja a kiskereskedők esetében, a pénz az EU újjáépítési alapjából származik.

A legjobb, leghatékonyabb rendszert akarjuk létrehozni Európában

– mondta Robert Nagele, az Einwegpfand támogató egyesület elnökségi tagja.

A szövetség tagjai a nagy áruházláncok, az italgyártók és palackozók, valamint a kereskedelmi kamara ágazati képviselői, de a piac bármely szereplője csatlakozhat. Az egyesületet egyrészt a tagdíjakból, másrészt a nyersanyagok, azaz a PET-palackok és alumíniumdobozok értékesítéséből származó bevételből finanszírozzák. A központi cél az, hogy a rendszer pénzügyileg önfenntartó legyen. Csak Ausztriában évente 2,4 milliárd műanyag palackban vagy dobozban eladott ital fogy, a jövőben ez 510 millió eurónak megfelelő értéknek felel meg.

(Forrás: kleinezeitung.at)

search icon