Víz alatti szoborpark védi a tengeri élővilágot Toszkánában
Víz alatti szoborpark védi a tengeri élővilágot Toszkánában

Paolo Fanciulli egykori halász megelégelte, hogy a vonóhálós halászhajók pusztítását és már több mint 15 éve küzd a módszer ellen. Legújabb akciója, egy vízalatti szoborpark kialakítása, mely megakadályozza a halászat ezen módját.

Mintegy 100 márványtömböt véstek ki szobrászok, melyeket a toszkán partoknál süllyesztettek a vízbe, hogy megvédjék a partvidék halállományát a kizsákmányolástól. Az olasz törvények szerint amúgy a parttól számított 3 tengeri mérföldes körzetben tilos a vonóhálós halászat, éjszakánként illegálisan mégis előfordul.

Arról, hogy mekkora károkat képes okozni a halászat, nemrég írtunk. Az összes közül a legpusztítóbb válfaja, a vonóhálós halászat, mely súlyosan károsítja az ökoszisztémát, és veszélyezteti a más módszerekkel dolgozó halászok megélhetését.

A vonóhálós halászat legnagyobb problémája, hogy nem csak a halat fogja ki, hanem ahogy a háló végigkotorja a tengerfeneket az élőhelyet is elpusztítja, ahol így a halak már nem termelődnek újra. Roberto Danovaro biológus szerint a módszer olyan, mintha bombával vadásznánk halakra.

A különleges víz alatti szoborpark nem csak az illegális halászatot teszi lehetetlenné, hanem a búvárok számára is vonzó látványosság, a helyszínre búvártúrákat is szerveznek.

Forrás: hvg.hu Képek: Environmental News

search icon