Zöld fintechek – Neobankok – podcast ajánló
Zöld fintechek – Neobankok – podcast ajánló

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a zöld neobankokról beszélgetnek.

Az elmúlt években látványos volt ezen szereplők előretörése, ugyanakkor a méret tekintetében látható, bőven van még hova fejlődni.

A legerősebbnek a zöld neobankok tekintetében az amerikai és a brit piac számít. A kaliforniai székhelyű Aspiration például az idei évben készül tőzsdére. A vállalat számos zöld pénzügyi termékkel (cashback, fenntarthatósági scoring, faültetés) szolgálja ki ügyfeleit, betétjeikből pedig nem végez hitelezést fosszilis energiahordozók kitermelését végző vállalatoknak. Az Aspiration jelenleg vitathatatlanul a legnagyobb olyan neobank, melynek értékrendje a fenntarthatóság köré épül.

A brit piacon nem találunk ilyen méretű szereplőket. Van viszont jó néhány nemrég induló vállalat, akik jelentős szerepet tölthetnek be a lakosság szemléletformálásában. A Treecard egy újrahasznosított bankkártyát kínál ügyfeleinek. A Treecard a kliensek minden tranzakcióját követően a bankközi jutalék őket megillető részének 80 százalékát faültetési projekteknek adományozza. Említést érdemel még a Tomorrow , amely kifejezetten széles termékpalettával operál. Ügyfeleik a banki és pénzforgalmi funkciók mellett zöld megtakarítási és befektetési megoldásokat érhetnek el.

Szintén a brit piacon tevékenykedik a Tandem Bank, amely néhány éve döntött a zöld vonal követése mellett. Esetükben a hitelezési megoldásokon van a hangsúly, így az ügyfelek zöld hiteleket, jelzáloghiteleket vehetnek igénybe, egy friss akvizíció pedig további konstrukciók kínálatát teszi majd lehetővé. Végezetül a Novus is nemrég kezdte meg működését. A vállalat célja, hogy segítse ügyfeleit a pozitív hatások pénzükön keresztüli kifejtésében. (Fintech.hu)

search icon